Site icon NewsIT
16:22 | 05.04.24

ΕΕ: Ρεκόρ στο αγροδιατροφικό πλεόνασμα το 2023 με ετήσια αύξηση 22%

ΕΕ: Ρεκόρ στο αγροδιατροφικό πλεόνασμα το 2023 με ετήσια αύξηση 22%

Fresh vegetables for sale on market stall Dubrovnik, Croatia

Newsit Newsroom

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το αγροδιατροφικό ισοζύγιο της ΕΕ το 2023, σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων του εμπορίου αγροτικών προϊόντων της ΕΕ το 2022, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, από έναν συνδυασμό ανόδου στις εξαγωγές στα 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 158,6 δισ. ευρώ, δίνοντας συνολικό πλεόνασμα 70,1 δισ. ευρώ (που αντιπροσωπεύει αύξηση 22% ή 12,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022).

Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγών της ΕΕ και στην πτώση των παγκόσμιων τιμών των εισαγωγών.

Οι κύριοι παράγοντες των εξαγωγών της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

Χάρη στην αναγνωρισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος έμπορος αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως.

Οι τρεις κυριότεροι προορισμοί για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2023 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ήταν η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενες από την Ουκρανία. Η έκθεση δείχνει ότι, ενώ τα επίπεδα εισαγωγών από την Ουκρανία ποικίλλουν ανά ομάδα προϊόντων, το συνολικό επίπεδο των εισαγωγών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2021.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version