Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (24.1.2025) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός των εξαγωγών τροφίμων από την ΕΕ ανήλθε σε 21,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 16,2 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έκθεση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής δείχνει ότι τον Οκτώβριο του 2024 υπήρξε αύξηση 19% στις εξαγωγές και 10% στις εισαγωγές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Τα σωρευτικά στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2024 δείχνουν αύξηση 6% στις εισαγωγές και 3% στις εξαγωγές στην ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στην έκθεση τονίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2024, οι σωρευτικές εξαγωγές στην ΕΕ ανήλθαν σε 197,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά την ίδια περίοδο, ο σωρευτικός αριθμός των εισαγωγών έφθασε τα 141,1 δισ. ευρώ, 6% υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2023.
Εξαγωγές της ΕΕ
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην Ευρώπη, με 44,9 δισ. ευρώ που εξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2024. Αυτό αντιστοιχεί στο 23% των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.
Οι ευρωπαϊκές χώρες εξάγουν επίσης μεγάλη ποσότητα αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αξία 25,1 δισ. ευρώ που εξάγεται στις ΗΠΑ. Οι κυριότερες εξαγωγές προς την Αμερική είναι το κρασί και τα προϊόντα με βάση το κρασί.
Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας το 6% των εξαγωγών της ΕΕ, δηλαδή 11,4 δισ. ευρώ, που εξήχθησαν στην Κίνα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτή ήταν η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών της ΕΕ, με μείωση κατά 937 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023.
Εισαγωγές της ΕΕ
Η Βραζιλία είναι άνετα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, εισήχθησαν στην ΕΕ 14,4 δισ. ευρώ, κυρίως σε σόγια και καφέ. Αυτό αντιπροσωπεύει το 10% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με αξία εισαγωγών 12,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 9% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν κυρίως οινοπνευματώδη ποτά λικέρ, παρασκευάσματα δημητριακών, μικτά παρασκευάσματα τροφίμων και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2%, δηλαδή κατά 203 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2023.
Οι εισαγωγές από την Ουκρανία έφθασαν τα 10,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 8% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλότερων εισαγωγών φυτικών ελαίων και ελαιούχων σπόρων.