Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

ΕΕ: Σχέδια για παροχή δανείου έως 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία χωρίς τις ΗΠΑ

ΕΕ: Σχέδια για παροχή δανείου έως 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία χωρίς τις ΗΠΑ

Δάνειο ύψους έως 40 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην Ουκρανία, μέσα στο 2024, χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ενώ η προσπάθεια εκμετάλλευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για παροχή βοήθειας στο Κίεβο έχει αποτύχει.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω ανησυχιών στις Βρυξέλλες ότι η Ουγγαρία θα εμποδίσει την ΕΕ να δώσει τις εγγυήσεις που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο σχέδιο δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, του πιο φιλορώσου ηγέτη της ΕΕ, επεδίωξε να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης σχετικά με το πλάνο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία ανεύρεσης οποιασδήποτε εναλλακτικής λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς στο τέλος του έτους λήγει η θητεία των σημερινών οργάνων.

Τα κεφάλαια προορίζονται να βοηθήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 38 δισ. δολαρίων το 2025, σύμφωνα με το Κίεβο και το ΔΝΤ. Η χώρα βασίζεται στην ξένη βοήθεια για να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στις υποδομές της.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις