Site icon NewsIT

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Το ενδεχόμενο κενό εξουσίας και τα σενάρια για τις συνέπειές τους στην παγκόσμια οικονομία

30.10.2024 | 10:54
Εκλογές ΗΠΑ 2024: Το ενδεχόμενο κενό εξουσίας και τα σενάρια για τις συνέπειές τους στην παγκόσμια οικονομία

FILE PHOTO: U.S. Vice President Kamala Harris in Milwaukee, Wisconsin, U.S. August 20, 2024 and former U.S. President Donald Trump in Bedminster, New Jersey, U.S., August 15, 2024 are seen in a combination of file photographs. REUTERS/Marco Bello, Jeenah Moon/File Photo

Η σεναριολογία για την επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ δεν έχει να κάνει με ποιος από τους δύο διεκδικητές (δηλαδή η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ) θα τερματίσει πρώτος, αλλά και με το ενδεχόμενο ενός «κενού εξουσίας».

Το «κενό εξουσίας» θα μπορούσε να υπάρξει σε ενδεχόμενο που το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι αμφιλεγόμενο από την πλευρά του Τραμπ ή την πλευρά της Χάρις, κάτι το οποίο θα πυροδοτούσε δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο διεκδικητών της εξουσίας. Ωστόσο, η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ είναι μόνο ένας πιθανός κίνδυνος από το εκλογικό αποτέλεσμα, για τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν, αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt.

1. Η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ένα εγχώριο κενό εξουσίας

Αναλυτές προειδοποιούν πως ένα εσωτερικό κενό εξουσίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους των ΗΠΑ και πρώτα – πρώτα την Κίνα η οποία θα μπορούσε θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία των ΗΠΑ που προκαλείται από εσωτερικές διαμάχες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα οδηγούσε σε αβεβαιότητα, η οποία θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις αγορές.

Όλα εξαρτώνται από το σενάριο του ενδεχόμενου αποκλεισμού της Ταϊβάν από πλευράς Κίνας.

Ταυτόχρονα, όμως, αναλυτές προειδοποιούν και για τις γεωπολιτικές εντάσεις. Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η Κίνα θα μπορούσε να το δει αυτό ως μια καλή ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία. Η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας εξαρτάται από την Ταϊβάν, ενώ η Nvidia, η γνωστή αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), παράγει επίσης εκεί.

2. Kλιμάκωση των υφιστάμενων συγκρούσεων

Ακόμη και αν δεν υπάρξει χάος όπως στις 6 Ιανουαρίου 2021, μια εσωτερική πολιτική παράλυση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις παγκοσμίως. Ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα ανέβαζε το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα πληθωρισμού, προβλέπουν αναλυτές.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CBS, η Καμάλα Χάρις χαρακτήρισε το Ιράν ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό των ΗΠΑ, αλλά αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ειδικών σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι έτειναν να υποδείξουν την Κίνα.

3. Yψηλότεροι φόροι ή υψηλότεροι δασμοί

Ωστόσο, ακόμη και σε περίπτωση σαφούς εκλογικού αποτελέσματος, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια αλλαγή στην εμπορική ή φορολογική πολιτική. Υπό τον Τραμπ αναμένονται χαμηλότεροι φόροι και υψηλότεροι δασμοί, υπό τον Χάρις μάλλον υψηλότεροι φόροι, σημειώνουν αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι ανησυχούν πολύ για τα σχέδια του Τραμπ να σφραγίσει τις ΗΠΑ μέσω υψηλότερων δασμών. Ενώ ο Τραμπ υποδηλώνει ότι οι δασμοί θα πληρωθούν από τις εξαγωγικές χώρες, όπως η Κίνα, στην πραγματικότητα επιβαρύνουν κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ενώ παλαιότερα η Γερμανία εξαρτιόταν από τη ρωσική ενέργεια, τους κινέζους πελάτες και τον αμερικανικό στρατό, οι ΗΠΑ, ως σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου και ακόμη πιο σημαντική αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές, διαδραματίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο και στα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα, αναφέρουν άλλοι αναλυτές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν νέο, αμερικανοκεντρικό γερμανικό κίνδυνο, επίσης στα χαρτοφυλάκια τίτλων.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, τρία βασικά σημεία ξεχωρίζουν όσον αφορά την κεφαλαιαγορά:

  1. Αυξανόμενη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου
  2. Αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις μετοχές τεχνολογίας και την έκρηξη του χρηματιστηρίου τεχνητής νοημοσύνης
  3. Πισωγυρίσματα για τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η Ταϊβάν εξακολουθεί να είναι μία από αυτές, παρά τη σύγχρονη βιομηχανία τεχνολογίας και η Κίνα είναι ακόμη το βαρίδι στον τομέα. Και έπειτα υπάρχει ο κίνδυνος να φουντώσει και πάλι ο πληθωρισμός.

Την ίδια ώρα, όμως, η αμυντική βιομηχανία έχει ήδη επωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως φαίνεται από τις τιμές των μετοχών της Rheinmetall, για παράδειγμα. Μια νίκη του Τραμπ θα συνδεθεί ενδεχομένως με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την ανάγκη για περισσότερους δικούς τους εξοπλισμούς.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version