Site icon NewsIT
07:25 | 17.06.24

Εκλογές στη Γαλλία: Η οικονομία μετρά τις «πληγές» της, αγωνία για την συνέχεια

Εκλογές στη Γαλλία: Η οικονομία μετρά τις «πληγές» της, αγωνία για την συνέχεια
Newsit Newsroom

Μία νέα εβδομάδα ξεκινά και η Γαλλία μετρά τις «πληγές» της οικονομίας της από την αναταραχή που προκλήθηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η άνετη επικράτηση του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για μια κυβέρνηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, οδηγώντας σε ανησυχία τις αγορές.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας έως και το 3,3% και το spread με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους εκτινάχθηκε στις 70 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Αντίστοιχα, στις αγορές των μετοχών, ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού, την προηγούμενη εβδομάδα διολίσθησε κατά 6%, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2022. Την κατρακύλα οδήγησαν οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών καθώς γνώρισαν απώλειες της τάξης του 12%-15%. Συνολικά, οι απώλειες προσέγγισαν τα 200 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Πλέον, στην αυγή της νέας εβδομάδας και στο άνοιγμα των αγορών μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου, η προσοχή στρέφεται στο πόσο «νευρικά» θα συμπεριφερθούν οι επενδυτές απέναντι στα γαλλικά assets.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο λόγος είναι η ανησυχία των επενδυτών ότι αν η Λεπέν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα γίνουν σε δύο γύρους, θα αναστρέφονταν οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή καθώς η ίδια θέλει να ακυρώσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να μειώσει τον φόρο στις πωλήσεις.

Αν και η Λεπέν έχει μετατοπιστεί από παλαιότερες ακραίες θέσεις της, όπως την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, δεν παύει να προκαλεί τον φόβο ότι με τις πολιτικές της θα επιτείνει τη δύσκολη δημοσιονομική θέση, στην οποία βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2023 να έχει κλείσει στο 5,5%, σχεδόν διπλάσιο από το 3% που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο με βάση το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας.

Επισημαίνεται, πως πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν προβλέπεται η μείωση του ελλείμματος της κάτω από το 3% σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, με αποτέλεσμα να αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 5% το 2025, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται από το 110,6% του ΑΕΠ πέρυσι στο 113,8% το 2025. Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι καθόλου αισιόδοξο καθώς προβλέπει ότι ακόμη και το 2029 το γαλλικό έλλειμμα θα είναι υψηλότερο από το επιτρεπόμενο όριο του 3% – στο 3,9% – και το χρέος της θα φθάσει στο 115%.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά είναι αυτές που οδήγησαν τον περασμένο μήνα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ.

Αν και ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αναλυτικό προεκλογικό πρόγραμμα, το ινστιτούτο Montaigne, που πρόσκειται στον Μακρόν, υπολόγισε ότι το πρόγραμμα της Λεπέν για τις προεδρικές εκλογές του 2022 θα κόστιζε 120 δισ. ευρώ τον χρόνο και θα αύξανε το έλλειμμα της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ, επίσης σε ετήσια βάση.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version