Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Η πτώση των γαλλικών ομολόγων βαθαίνει – Τα spreads έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017

Εκλογές στη Γαλλία: Η πτώση των γαλλικών ομολόγων βαθαίνει – Τα spreads έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017

Τα ομόλογα της Γαλλίας υποχώρησαν χθες (13.06.24), οδηγώντας τις αποδόσεις έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων τους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν (εφόσον αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές της 30ης Ιουνίου – 7ης Ιουλίου) θα οδηγήσει σε πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές εάν κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

Η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων ομολόγων Γαλλίας – Γερμανίας διευρύνθηκε για να κλείσει στις 70 μονάδες βάσης χθες, το μεγαλύτερο από το 2017. Αυτό ακολούθησε μια δημοσκόπηση της Elabe για την καθημερινή εφημερίδα Les Echos, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018.

Το ασφάλιστρο που πληρώνει η Γαλλία για το χρέος της σε σχέση με τη Γερμανία έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, σε ρυθμό για τη μεγαλύτερη κίνηση που εκτείνεται πίσω στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2011. Και η δραστηριότητα στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνει ότι οι έμποροι αναμένουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί.

Τώρα κατέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό 10ετών θέσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σε τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από το χρηματιστήριο Eurex, μια κίνηση που -σε συνδυασμό με τη δράση της αγοράς- δείχνει αύξηση των βραχυπρόθεσμων στοιχημάτων.

Τα αριστερά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας σφράγισαν μια συμμαχία χθες το βράδυ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι μπορούν να κερδίσουν το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος σόκαρε τους επενδυτές την Κυριακή (07.06.24) προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν – ο οποίος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν πολιτικές όπως η μείωση των φόρων επί των πωλήσεων και η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης – έχει σημαντικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

«Μια νίκη για το Εθνικό Ράλι της Μαρίν Λε Πεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη δημοσιονομική απειθαρχία και μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Κρις Άτφιλντ (Chris Attfield), στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών επιτοκίων στην HSBC Holdings.

Ενώ ο Εθνικός Συναγερμός δεν έχει ακόμη κάνει λεπτομερείς προτάσεις για αυτές τις εκλογές, τα σχέδια της Λε Πεν στην προεδρική εκστρατεία του 2022 θα κόστιζαν 120 δισεκατομμύρια ευρώ (130 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως και θα αύξαναν το έλλειμμα της χώρας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση του Institut Montaigne, ενός ανεξάρτητου think-tank κοντά στον Μακρόν.

Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027. Η Moody’s Corporation ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα (10.06.24) ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τα σχέδια να κλείσουν οι τρύπες στον προϋπολογισμό.

Οι γαλλικές αγορές μετοχών επλήγησαν επίσης, με τον δείκτη CAC 40 να υποχωρεί 2%, βάζοντάς τον σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Οι τράπεζες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με τη Societe Generale SA να υποχωρεί κατά 12% και την BNP Paribas SA κατά 10% την εβδομάδα.

Η διαφορά βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας μεταξύ γαλλικών και γερμανικών μετοχών έχει επίσης διευρυνθεί. Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μήνα για τον CAC 40 είναι τώρα 2,7 μονάδες μεταβλητότητας υψηλότερη από εκείνη του δείκτη DAX, το υψηλότερο spread από τον Δεκέμβριο του 2021. Τέτοιες αποκλίσεις έχουν συμβεί πολύ σπάνια τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα θα βυθιστεί σε μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη που πυροδότησε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο χρόνια η Λιζ Τρας, εάν η Le Pen κερδίσει και εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα.

«Μια κρίση χρέους είναι πιθανή στη Γαλλία, ένα σενάριο της Liz Truss είναι πιθανό», είπε.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις