Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα της Λε Πεν που προκαλεί τρόμο στις αγορές

Εκλογές στη Γαλλία: Ποιο είναι το οικονομικό πρόγραμμα της Λε Πεν που προκαλεί τρόμο στις αγορές
Φωτογραφία: Reuters

Με το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λε Πεν να κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Γαλλία με άνεση, ο πολιτικός «σεισμός» συνεχίστηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου, από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Και μόνο με το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία, την δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν πηγαίνει στις εκλογές με τον «αέρα» του φαβορί, οι επενδυτές ήδη δείχνουν ανήσυχοι για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Τα πρώτα σημάδια αναταραχής ενόψει της εκλογικής σύγκρουσης είναι ήδη ορατά στις αγορές: Χθες (10.6.2024) οι γαλλικές μετοχές υποχώρησαν με τις τραπεζικές να οδηγούν την πτώση. Η Société Générale έχασε έως και 9%, η BNP Paribas έχασε πάνω από 5% και η Crédit Agricole έχασε πάνω από 4%.

Με τη σειρά της, η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,13 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και το κοινό νόμισμα, έπεσε σε χαμηλά μήνα έναντι του δολαρίου στο 1,076 προς 1.

Ποιο είναι όμως το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει το RN αν κι εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση και πόσο αναμένεται πραγματικά να επηρεάσει τη γαλλική οικονομία;

Tα οικονομικά μέτρα του RN

Από ένα σύνολο 22 μέτρων στα οποία κωδικοποιείται το συνολικά πρόγραμμα του RN, τα μέτρα οικονομικής φύσης είναι:

  • Μείωση του ΦΠΑ από 20% σε 5,5% στα ενεργειακά προϊόντα (καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) ως είδη πρώτης ανάγκης.
  • Να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς κατά 10% απαλλάσσοντας τους από εργοδοτικές εισφορές για την αύξηση.
  • Επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και μείωση των διοδίων κατά 15%. Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και κατάργηση του τέλους αδείας των 138 ευρώ.
  • Ενθάρρυνση των επαγγελματικών σχεδίων των νέων: Δημιουργία μιας μηνιαίας επιταγής κατάρτισης αξίας μεταξύ 200 – 300 ευρώ για τους μαθητευόμενους και τους εργοδότες τους. Απαλλαγή όλων των νέων εργαζόμενων μέχρι την ηλικία των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος για να τους ενθαρρύνει να παραμείνουν στη Γαλλία και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους. Εξάλειψη του εταιρικού φόρου για τους επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών για τα πρώτα 5 χρόνια για να τους αποτρέψει από το να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
  • Μέτρα στήριξης των γαλλικών οικογενειών: Εισαγωγή πλήρους φορολογικού μεριδίου από το δεύτερο παιδί και μετά. Διπλασιασμός της στήριξης για τις ανύπαντρες μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ελέγχων για την πρόληψη της απάτης. Δημιουργία ενός δανείου 0% για τις νέες γαλλικές οικογένειες, το οποίο θα μετατραπεί σε επιδότηση για τα ζευγάρια που αποκτούν 3ο παιδί. Κατασκευή 100.000 νέων φοιτητικών κατοικιών σε διάστημα πέντε ετών. Κατάργηση του φόρου άμεσης κληρονομιάς για τις οικογένειες της μέτριας και μεσαίας τάξης. Απαλλαγή των δωρεών από γονείς και παππούδες προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους μέχρι 100.000 ευρώ ανά παιδί κάθε δέκα χρόνια.
  • Μέτρα για το συνταξιοδοτικό: Αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό για να διασφαλιστεί αγοραστική δύναμη που να ανταμείβει την εργασία μιας ζωής. Αύξηση της κατώτατης σύνταξης γήρατος σε 1.000 ευρώ μηνιαίως και αύξηση των μικρών συντάξεων. Απόρριψη οποιασδήποτε παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Να επιτραπεί σε όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών και έχουν εργαστεί 40 χρόνια να συνταξιοδοτηθούν στα 60. Επαναφορά του μισού φόρου για τις χήρες και τους χήρους.
  • Διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Γαλλίας με παράλληλη μείωση του κόστους ενέργειας για τους Γάλλους: Επιστροφή στα νοικοκυριά των 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν ιδίως στα αιολικά πάρκα. Διακοπή στα έργα αιολικών πάρκων και σταδιακή διάλυση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων. Αναζωογόνηση του πυρηνικού και υδροηλεκτρικού τομέα και επενδύσεις στο υδρογόνο. Έξοδος από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να αποκατασταθούν οι αξιοπρεπείς τιμές.
  • Υπεράσπιση των Γάλλων αγροτών και των ποιοτικών τροφίμων: Εγγυήσεις στους αγρότες τιμών που σέβονται την εργασία τους και κατάργηση στα καταχρηστικά περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ. Απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων που δεν πληρούν τα γαλλικά πρότυπα παραγωγής. Υποχρέωση των κυλικείων να χρησιμοποιούν κατά 80% γαλλικά αγροτικά προϊόντα. Εφαρμογή ενός «σχεδίου σφαγείων» για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών και την απαγόρευση της σφαγής χωρίς αναισθητοποίηση. Γενίκευση της σήμανσης της προέλευσης και της ποιότητας των τροφίμων.
  • Δρομολόγηση ενός σχεδίου επείγουσας στήριξης 20 δισ. ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη. Αποτροπή του κλεισίματος των δημόσιων νοσοκομειακών κλινών και των μονάδων μητρότητας. Αναπροσαρμογή των μισθών του υγειονομικού προσωπικού ανάλογα με την εργασία του. Επενδύσεις στις τεχνολογίες υγείας και επαναπατρισμός της παραγωγής φαρμάκων. Δημιουργία γηριατρικών τμημάτων για ηλικιωμένους. Κατάργηση του ARS, μείωση των διοικητικών θέσεων στα νοσοκομεία κατά 10% για την απελευθέρωση πόρων για τους εργαζόμενους στην Υγεία. Προσφορά ισχυρών οικονομικών κινήτρων στους φροντιστές και αύξηση του αριθμού των γηροκομείων.
  • Κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και δημιουργία ενός φόρου του χρηματοοικονομικού πλούτου για την φορολόγηση της κερδοσκοπίας.
  • Προώθηση της πρόσβασης των Γάλλων στην ιδιοκατοίκηση: Κατασκευή 100.000 κοινωνικών κατοικιών τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 20.000 για φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Δρομολόγηση ενός σχεδίου για την αποκατάσταση των παλαιών κατοικιών με αποτελεσματική βοήθεια. Δημιουργία ενός Ταμείου Εγγύησης Ενοικίου για την προστασία των ιδιοκτητών.
  • Μέτρα «οικονομικού πατριωτισμού» για την επαναβιομηχάνιση και παραγωγή πλούτου στη Γαλλία: Προτεραιότητα σε ΜμΕ για τις δημόσιες συμβάσεις. Εξάρτηση των επιδοτήσεων από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης. Κατάργηση της Cotisation Foncière des Entreprises (CFE), η οποία τιμωρεί τις τοπικές ΜμΕ και τους φόρους παραγωγής που εμποδίζουν τη μετεγκατάσταση. Προστασία της οικονομίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αναθεώρηση των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Γαλλίας.
  • Δημιουργία ενός «Γαλλικό κρατικού fund» για την αύξηση των αποδόσεων των αποταμιεύσεων των Γάλλων με κατεύθυνση σε στρατηγικούς τομείς και την καινοτομία.
  • Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στα 55 δισ. ευρώ έως το 2027.
  • Δημιουργία υπουργείου για την καταπολέμηση της απάτης σε φόρους, εισφορές, παροχές κοινωνικής ασφάλισης, εισαγωγές, καρτέλ κλπ.).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις