Site icon NewsIT

Εκλογές στη Γαλλία: Σήμερα η κρίσιμη πώληση ομολόγων που θα μετρήσει την ανησυχία των επενδυτών

04.07.2024 | 09:18
Εκλογές στη Γαλλία: Σήμερα η κρίσιμη πώληση ομολόγων που θα μετρήσει την ανησυχία των επενδυτών

A protesters holds a French national flag as people gather to protest against the French far-right Rassemblement National (National Rally - RN) party, at the Place de la Republique following partial results in the first round of the early 2024 legislative elections, in Paris, France, June 30, 2024. REUTERS/Fabrizio Bensch

Η τελευταία πώληση ομολόγων της Γαλλίας πριν από τον τελικό γύρο των βουλευτικών εκλογών (7.7.2024) θα δείξει πώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα μιας ψηφοφορίας που αναστάτωσε τις αγορές και προκάλεσε ανησυχίες για τα οικονομικά της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας θα επιδιώξει να συγκεντρώσει έως και 10,5 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολάρια) από τέσσερα ομόλογα, γνωστά ως OAT, με λήξεις έως και 40 ετών. Σε αναγνώριση της τρέχουσας μεταβλητότητας, το μέγεθος – στόχος της πώλησης μειώθηκε προσεκτικά στο μικρότερο φέτος για να αντληθεί υποστήριξη.

Η δημοπρασία είναι η δεύτερη από τότε που ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία, η οποία πυροδότησε ένα σημαντικό ξεπούλημα στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία. Οι αξιωματούχοι θα ελπίζουν σε μια επανάληψη της πώλησης χρέους μικρότερης διάρκειας του περασμένου μήνα, η οποία αντιμετωπίστηκε με σταθερή ζήτηση. 

Τα γαλλικά ασφάλιστρα απόδοσης έναντι του γερμανικού χρέους αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά τους φόβους ότι η ψηφοφορία μπορεί να φέρει ένα δεξιό κόμμα με λίγες δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων δαπανών. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να κοστίσει στην κυβέρνηση έως και 5 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Γαλλία πρέπει να πουλήσει χρέος άνω των 34 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς τις αποπληρωμές και τα κουπόνια, το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των κρατικών εκδοτών σε δείγμα που εκτιμά η UBS Group AG. Επιδεινώνοντας τα πράγματα, η δημοπρασία είναι επίσης η πρώτη της Γαλλίας από τότε που άρχισε ο βραδύτερος ρυθμός επανεπενδύσεων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτό το μήνα, αφαιρώντας ένα στρώμα στήριξης που ίσχυε για χρόνια. 

«Εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, οι ακόμα αυξημένες απαιτήσεις δανεισμού, σε συνδυασμό με το επιταχυνόμενο πρόγραμμα QT της ΕΚΤ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανησυχίας για τα ΟΑΤ», δήλωσε ο Εμμανουήλ Καρίμαλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές μπορεί να αντλήσουν εμπιστοσύνη από τα κόμματα κατά του Εθνικού Συναγερμού που αφαιρούν στρατηγικά ορισμένους υποψηφίους που κατέλαβαν την τρίτη θέση από τον επόμενο γύρο της ψηφοφορίας για να περιορίσουν την πορεία της Μαρίν Λε Πεν προς την απόλυτη πλειοψηφία. «Αυτό θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσει τη δημοπρασία», δήλωσε ο Benoit Gerard, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Natixis SA, ο οποίος είναι βέβαιος για τις προοπτικές της ζήτησης κατά την πώληση.

Η ζήτηση από τους εμπόρους θα πρέπει να βοηθήσει την πώληση, καθώς οι οργανισμοί διαχείρισης του εθνικού χρέους συχνά τηρούν βαθμολογίες σχετικά με τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι εν λόγω παίκτες -οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν προσφορές- συμμετέχουν στην αγορά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Οι καλύτεροι ανταμείβονται με ζουμερές αμοιβές για να χειρίζονται τις πωλήσεις κοινοπρακτικών ομολόγων.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας υποχώρησε κάτω από τις 70 μονάδες βάσης χθες (3.7.2024), στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του περασμένου μήνα. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στη δημοπρασία σήμερα (4.7.2024) λήγει στις 10:50 π.μ. ώρα Παρισιού, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου 10 λεπτά αργότερα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version