Δευτέρα, 8 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Υποχωρούν τα προθεσμιακά συμβόλαια γαλλικών ομολόγων και το ευρώ μετά τη νίκη της αριστερής συμμαχίας

Εκλογές στη Γαλλία: Υποχωρούν τα προθεσμιακά συμβόλαια γαλλικών ομολόγων και το ευρώ μετά τη νίκη της αριστερής συμμαχίας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα γαλλικά ομόλογα, αλλά και το ευρώ υποχώρησα,, ενώ από την άλλη μεριά  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν καθώς οι traders επιχειρούν να “χωνέψουν” τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία χθες (07.07.24), που έδειξαν μια νίκη-έκπληξη για την αριστερή συμμαχία (σ.σ. Νέο Λαϊκό Μέτωπο).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 28 ticks στις συναλλαγές στην Ασία, το κοινό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,1% στα περίπου 1,0828 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Euro Stoxx 50 αυξήθηκαν κατά 0,2%. Η επιτυχία της Αριστεράς έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην εκστρατεία της για απότομη αύξηση των κρατικών δαπανών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και την ακροαριστερή “Ανυπότακτη Γαλλία” – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες.

Ενώ οι διαχειριστές χρήματος έχουν περάσει την τελευταία εβδομάδα περίπου ανησυχώντας για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Λε Πεν, η επιτυχία της Αριστεράς πιθανότατα θα εξακολουθήσει να απασχολεί τις αγορές, δεδομένου ότι ισοδυναμεί με μια νέα δόση αβεβαιότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και επειδή η συνομοταξία έχει δεσμευτεί για μια ευρεία χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό θα επιδείνωνε τους φόβους για τον ήδη φουσκωμένο ισολογισμό της Γαλλίας και θα έθετε τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λαμβάνει ήδη μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

“Η γαλλική πολιτική μπερδεύει για άλλη μια φορά”, δήλωσε ο Τζέφρι Γιου (Geoffrey Yu), ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon. “Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στα περιθώρια να έχουν αυξηθεί”.

Παρόλα αυτά, η αριστερή συμμαχία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητές της, και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Οι γαλλικές αγορές βυθίστηκαν τον Ιούνιο, σβήνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από μετοχές και ομόλογα, καθώς η πρόωρη δημοσκόπηση του Μακρόν προκάλεσε ανησυχία ότι η ακροδεξιά θα αναλάβει την εξουσία. Όμως, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι έμποροι μείωσαν ένα μέρος αυτών των απωλειών, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 την περασμένη εβδομάδα διέγραψε περίπου τις μισές από τις απώλειες που υπέστη μετά την ανακοίνωση του Μακρόν.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό: Το κεντρώο κόμμα του Μακρόν – που ευνοείται από τους επενδυτές – ήρθε στη δεύτερη θέση, παρά την κακή του εμφάνιση στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει τον πρόεδρο σε θέση να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό.

Παρόλα αυτά, οι αναπόφευκτες πολιτικές διαμάχες και η ανησυχία για την επιρροή της αριστεράς μέσα σε ένα κοινοβούλιο που θα κρέμεται, θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω την απόδοση του 10ετούς χρέους της χώρας – γνωστού ως OATs – ωθώντας το spread έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών bunds να διευρυνθεί και πάλι. Το εν λόγω spread είχε μειωθεί για να κλείσει στις 66 μονάδες βάσης την Παρασκευή, αφού είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα – επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

Το “σοκαριστικό αποτέλεσμα” θα μπορούσε εύκολα να στείλει το spread ξανά πάνω από τις 80 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον Τζέημς Ρόσιτερ (James Rossiter), επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities. “Οι αγορές επιτοκίων μπήκαν στις εκλογές με το spread OAT vs bund να τιμολογεί ένα σενάριο για ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο – αλλά ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο με επικεφαλής το RN και όχι το NFP”, έγραψε σε σημείωμά του.

Η απόλυτη πλειοψηφία της Αριστεράς χαρακτηρίστηκε από τους επενδυτές ως το σενάριο για το οποίο ανησυχούσαν περισσότερο τις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Αλλά το ενδεχόμενο αυτό προεξοφλήθηκε αφού ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε πειστικά τον πρώτο γύρο. Μεταξύ των δεσμεύσεών του, ο αριστερός συνασπισμός θέλει να ανατρέψει επτά χρόνια φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Για να εφαρμόσει τις πολιτικές του, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα απαιτούσε σχεδόν 95 δισεκατομμύρια ευρώ (102 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετα κονδύλια ετησίως, έξι φορές τις δαπάνες που σχεδιάζουν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του και σχεδόν διπλάσιες από αυτές που προτείνει ο Εθνικός Συναγερμός, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Institut Montaigne πριν από την ψηφοφορία.

Η Γαλλία έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που με 5,5% υπερβαίνει κατά πολύ το 3% της οικονομικής παραγωγής που επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι – χωρίς περαιτέρω μέτρα – το χρέος θα ανέλθει στο 112% της οικονομικής παραγωγής το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία στα τέλη Μαΐου, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση έχασε τους στόχους της στα σχέδια για τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κόβιντ και της ενεργειακής κρίσης.

Ο Βινσέντ Γιούβινς (Vincent Juvyns), στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην J.P. Morgan Asset Management, δήλωσε ότι οι εντάσεις είναι πιθανές με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρωτοστάτησε ο Μακρόν να τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, γεγονός που δυνητικά θα πλήξει την αξία των γαλλικών ομολόγων έναντι των ομολόγων τους.

“Οι αγορές μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερο περιθώριο όσο η νέα κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τη δημοσιονομική της θέση”, δήλωσε. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν περικοπές 20 έως 30 δισεκατομμυρίων, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσει ένα κόμμα που θέλει να αυξήσει τις δαπάνες κατά 120 δισεκατομμύρια”.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις