Δευτέρα, 2 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Εκλογές στη Γερμανία: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και τη Σαξονία – Οι οικονομικοί λόγοι της εκτίναξης του ακροδεξιού AfD

Εκλογές στη Γερμανία: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και τη Σαξονία – Οι οικονομικοί λόγοι της εκτίναξης του ακροδεξιού AfD
Φωτογραφία: Reuters

Ποτέ άλλοτε οι εκλογές στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας δεν παρακολουθήθηκαν τόσο στενά σε εθνικό επίπεδο όσο οι εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το CDU προηγείται ελαφρά έναντι του AfD στη Σαξονία και θα μπορούσε και πάλι να σχηματίσει συμμαχία με το SPD και τους Πράσινους.

Στις εκλογές στη Θουριγγία, το AfD προηγείται και θα μπορούσε να έχει σχεδόν τις μισές ψήφους, μαζί με τη συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW). Το CDU, ως δεύτερη ισχυρότερη δύναμη, θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να σχηματίσει συμμαχία με το BSW και το SPD, αν οι Πράσινοι αποχωρούσαν. Θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί ένας αξιόπιστος συνασπισμός αυτού του είδους.

Πέντε είναι τα πρώτα διδάγματα από τις εκλογές σήμερα (01.09.24) στη Σαξονία και τη Θουριγγία, σύμφωνα με την Handelsblatt:

1. Νέα γερμανική διάσπαση

Οι λαϊκιστές δεν είναι επιτυχημένοι μόνο στην ανατολική Γερμανία, αλλά έχουν μόνο εκεί πλειοψηφική υποστήριξη. Αν προστεθούν τα προβλεπόμενα ποσοστά ψήφων του AfD και του BSW, το αποτέλεσμα στη Σαξονία ξεπερνά το 40%. Στη Θουριγγία, το ποσοστό  του AfD μαζί με το BSW φτάνει ακόμη και κοντά στο 50%. Το αποδυναμωμένο αλλά καθόλου ασήμαντο Αριστερό Κόμμα δεν συμπεριλαμβάνεται καν σε αυτόν τον υπολογισμό.

Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι της Ανατολικής Γερμανίας αμφισβητούν μια θεμελιώδη απόφαση κατεύθυνσης που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής ταυτότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας: τη δέσμευση προς τη Δύση, συγκεκριμένα την απερίφραστη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η νέα διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την οικονομική μειονεξία.

Το επίπεδο εισοδήματος στην ανατολική Γερμανία εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι στη δυτική Γερμανία. Ο μέσος μισθός στα ανατολικά είναι 3157 ευρώ, ενώ στα δυτικά 3752 ευρώ. Ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα μειώνεται. Οικονομικά, επίσης, η Ανατολή βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση από τη Δύση- η μαζική ανεργία που προκλήθηκε από το σοκ του μετασχηματισμού της δεκαετίας του 1990 έχει ξεπεραστεί. Οικονομικά, η ενωμένη Γερμανία μεγαλώνει μαζί, πολιτικά απομακρύνεται.

Ο οικονομολόγος του Μονάχου Niklas Potrafke το εξηγεί αυτό με το γεγονός ότι η εικόνα φίλου και εχθρού είναι πολύ έντονη στην Ανατολή, ενώ η εμπιστοσύνη τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και προς τους κρατικούς θεσμούς είναι χαμηλότερη από ό,τι στη Δύση. Ο Potrafke θεωρεί ότι πρόκειται για τα όψιμα αποτελέσματα της σοσιαλιστικής δικτατορίας: «Το ολοκληρωτικό καθεστώς της ΛΔΓ και η κατασκοπεία του ίδιου του πληθυσμού της έριξαν μια μακρά σκιά», γράφει.

2. Τα συναισθήματα νικούν τα γεγονότα

«Η αίσθηση έχει εμπεδωθεί στους Ανατολικογερμανούς ότι τους πατρονάρουν και ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Vorländer. Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo στη Δρέσδη ανέλυσε πρόσφατα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα συνέκρινε με την οικονομική κατάσταση στις εκλογικές περιφέρειες.

«Τα λαϊκιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιοχές όπου ζει μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ψηφοφόρων και όπου οι άνθρωποι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη για το μέλλον», συνόψισε ο ερευνητής του Ifo Joachim Ragnitz. «Ο υψηλός βαθμός δυσαρέσκειας για τη δική τους οικονομική κατάσταση ευνοεί επίσης μια τέτοια εκλογική συμπεριφορά». Ωστόσο, δεν υπάρχει «καμία συσχέτιση» με την περιφερειακή οικονομική ισχύ ή τη χαμηλή ανεργία.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW), ένας στους πέντε Ανατολικογερμανούς αισθάνεται ότι η πατρίδα του «έμεινε πίσω». Ωστόσο, οι υποδομές έχουν επεκταθεί και γίνονται εντατικές επενδύσεις στην επέκταση της ευρυζωνικότητας, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στη Σαξονία. Ωστόσο, υπάρχουν και συρρικνούμενες περιοχές από τις οποίες οι νέοι απομακρύνονται.

Σύμφωνα με το IW, η οικονομική ανάπτυξη υποτιμάται ιδιαίτερα στις περιοχές αυτές. «Τα λαϊκιστικά κόμματα εκμεταλλεύονται φυσικά αυτή τη διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας», δήλωσε ο ερευνητής του IW Matthias Diermeier. «Η οικονομική απαισιοδοξία αντανακλάται σε μια ισχυρότερη τάση προς το πολιτικό περιθώριο – δηλαδή το AfD και το BSW».

3. Οι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον κυβερνητικό τρικομματικό συνασπισμό

Όπως οι πολίτες σε ολόκληρη τη Γερμανία, έτσι και οι Ανατολικογερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι διαπληκτισμοί, ο τρόπος λειτουργίας του συνασπισμού του Βερολίνου, δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη: το SPD, οι Πράσινοι και το FDP μαζί λαμβάνουν λιγότερη υποστήριξη από ό,τι το νεαρό BSW μόνο του.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να βάλει τέλος στις καταστροφικές πολιτικές του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CDU Carsten Linnemann.

Τα κόμματα του συνασπισμού βρίσκονται σε πτώση εδώ και αρκετό καιρό. Στη Σαξονία, τα αποτελέσματα του SPD ήταν τελευταία φορά διψήφια το 2014 (12,4%). Στη Θουριγγία, τα πράγματα έχουν πάρει την κατηφόρα από το 2009 – από 18,5% σε 8,2% στις τελευταίες εκλογές, και η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική.

Οι Πράσινοι πάντα αγωνίζονταν στα ανατολικά, αλλά τουλάχιστον στη Σαξονία κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα του 5%. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν το περσινό αποτέλεσμα ρεκόρ του 8,6%. Η πολιτική του κόμματος για το κλίμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εξοργίσει πάρα πολύ τους ανθρώπους στο κρατίδιο. Ένα νέο κομματικό σύστημα αναδύεται.

Το FDP γνώρισε μια πραγματική καταστροφή και δεν παίζει πλέον πολιτικό ρόλο ούτε στη Θουριγγία ούτε στη Σαξονία.

4. Οι δυνάμεις που προκαλούν πολιτική πόλωση καθιερώνονται ως μόνιμο στοιχείο

Στη Σαξονία και τη Θουριγγία, το AfD κατηγοριοποιείται ως ασφαλώς ακροδεξιό – και παρόλα αυτά έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μόνιμη δύναμη. Πριν από δέκα χρόνια, το κόμμα εισήλθε στο τοπικό κοινοβούλιο της Δρέσδης με ποσοστό 9,7 % των ψήφων. Πέντε χρόνια αργότερα, το 27,5% των ψηφοφόρων είχε ήδη ψηφίσει τους εξτρεμιστές. Η άνοδος στη Θουριγγία ήταν παρόμοια, αν και τους τελευταίους μήνες δεν υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη αύξηση.

«Το AfD έχει εξαντλήσει το εκλογικό του δυναμικό. Δεν δυναμώνει πλέον», λέει ο καθηγητής Hans Vorländer, πολιτικός επιστήμονας στο Tεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, ο οποίος είναι πλέον πεπεισμένος πως «η εναλλακτική λύση είναι το BSW».

Στην πραγματικότητα, η νεοσύστατη συμμαχία Sahra Wagenknecht, ένα παρακλάδι της Αριστεράς, φαίνεται επίσης να κερδίζει ψήφους από το AfD. Τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία, τα δεξιά κόμματα έχουν χάσει καλές πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ιδρύθηκε η BSW στις αρχές του έτους, ενώ η BSW έχει εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις. Μαζί, οι λαϊκιστές του AfD και του BSW συγκεντρώνουν πάνω από το 40% των ψήφων.

«Το BSW, το οποίο φαίνεται σαφώς να επωφελείται από τις φιλορωσικές συμπεριφορές, δεν ελκύει δυνάμεις μόνο από το CDU, αλλά και το SPD και τμήματα της Αριστεράς», λέει ο καθηγητής Kai Arzheimer, ερευνητής εξτρεμισμού και λαϊκισμού στο Πανεπιστήμιο του Mainz.

Το AfD και το BSW έχουν επικεντρωθεί στα μεγάλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, και όχι σε θέματα κρατικής πολιτικής. Είτε πρόκειται για τον επικεφαλής του AfD, τον Höcke, είτε για την ιδρύτρια του BSW, την Wagenknecht, αμφότεροι προειδοποίησαν για πόλεμο με τη Ρωσία και κάλεσαν ακόμη και για πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία, αν συνεχιστεί η παράδοση όπλων στην Ουκρανία ή αν σταθμεύσουν αμερικανικοί πύραυλοι σε γερμανικό έδαφος. «Το BSW παίζει το λαϊκιστικό πληκτρολόγιο εξίσου καλά με το AfD», λέει η Julia Reuschenbach, πολιτική επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Και οι δύο υποστήριξαν επίσης ότι «δεν ήταν όλα άσχημα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» (Höcke). Ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD στη Θουριγγία κάνει εκστρατεία για ένα επίδομα 10.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στο κρατίδιο και για πιστωτική βοήθεια για την οικοδόμηση σπιτιών. «Φτιάχνουμε μόνοι μας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μας», αναφέρουν οι αφίσες του κόμματος.

Το βράδυ των εκλογών, ο Χέκε υποστήριξε ότι συμμετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν υπήρχε «κανένα περιθώριο» για τον ίδιο και το κόμμα του. Η επικεφαλής υποψήφια του BSW στη Θουριγγία, Katja Wolf, τόνισε: «Κατά την άποψή μου, ο δρόμος της Θουριγγίας για ένα πλήρες ιδεολογικό τείχος προστασίας προς το AfD απέτυχε. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το AfD με όρους περιεχομένου».

5. Δύσκολοι καιροί για τους συνασπισμούς

Δεδομένης της δύναμης των λαϊκιστών, θα είναι δύσκολο για τα άλλα κόμματα να σχηματίσουν συνασπισμό. Ενώ φαινόταν ότι ο πρωθυπουργός Kretschmer θα μπορούσε να συνεχίσει μέχρι τέλους τον γάμο ευκαιρίας με το SPD και τους Πράσινους στη Σαξονία, στη Θουριγγία αυτό θα είναι δύσκολο ή και αδύνατο. Μετά τις εκλογές του 2019, η κατάσταση δεν είναι πλέον σταθερή, καθώς το CDU δεν επιτρέπεται πλέον να σχηματίσει συνασπισμό με το AfD και το Αριστερό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Ramelow (Αριστερό Κόμμα) πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το SPD και τους Πράσινους.

Το BSW θα μπορούσε πλέον να γίνει η αποφασιστική δύναμη. «Το BSW είναι ο νέος παίκτης στην αγορά», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Vorländer. Ειδικότερα στη Θουριγγία, πρόκειται για μια «επιλογή εξουσίας». Εκεί, το BSW κατεβαίνει με την πρώην αριστερή Κάτια Βολφ. Είναι η δήμαρχος του Eisenach.

«Το BSW έκανε την ήδη συγκεχυμένη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη», συνοψίζει ο ερευνητής σε θέματα λαϊκισμού Arzheimer. «Αν υποθέσουμε ότι κανένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει συνασπισμό με το ακροδεξιό AfD, το οποίο είναι ασφαλές στα αντίστοιχα κρατίδια, φαίνεται σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον στη Θουριγγία, να είναι δυνατή μια κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς τη συμπερίληψη του BSW».

Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα ήταν πράγματι ελκυστικό για την ιδρύτρια του BSW Wagenknecht να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση του κρατιδίου ενόψει των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών του 2025. «Ίσως θα άξιζε περισσότερο για εκείνη να περιμένει απλώς λίγο ακόμα. Η κατάσταση είναι τουλάχιστον δύσκολη για τη Γερμανία.

Στην ηγεσία του ομοσπονδιακού CDU, θυμούνται ήδη το 2008: Μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης, υπήρξε αδιέξοδο στο κρατικό κοινοβούλιο- ο απερχόμενος υπουργός πρόεδρος Roland Koch παρέμεινε στο αξίωμα με την ιδιότητα του εκτελούντος χρέη υπουργού. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος μέχρι να αποτύχουν όλες οι προσπάθειες συνασπισμού και να διεξαχθούν νέες εκλογές. Ένα παρόμοιο αδιέξοδο διαφαίνεται και στη Θουριγγία.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις