Πέμπτη, 4 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Εκλογές στη Βρετανία: Oι traders ενισχύουν τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία στοιχηματίζοντας στη σταθερότητα

Εκλογές στη Βρετανία: Oι traders ενισχύουν τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία στοιχηματίζοντας στη σταθερότητα
Φωτογραφία: Reuters

Καθώς οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου προσέρχονται στις κάλπες, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές των τραπεζών προτιμούν τις αγορές της χώρας, προσδοκώντας μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας μετά τις σημερινές εκλογές (4.7.2024), σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Citigroup  και η Toronto-Dominion Bank συνιστούν την αγορά gilts, επισημαίνοντας τη σχετική ασφάλειά τους σε σύγκριση με άλλες αγορές κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές μετοχών επέλεξαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως την από κοινού πιο αγαπημένη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών στην έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων του Ιουνίου. Και η στερλίνα προέρχεται από ένα μήνα κατά τον οποίο η συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο η ισχυρότερη των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Αυτή η ανοδική τάση αντανακλά τη συντριπτική αίσθηση ηρεμίας των αγορών σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο – ειδικά σε μια εποχή που οι προοπτικές είναι λιγότερο σίγουρες στη γειτονική Γαλλία και αλλού. Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας σήμερα έδειχναν σταθερά μια συντριπτική νίκη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος και του Keir Starmer, τερματίζοντας 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Αυτό συνέπεσε με τη μεταβλητότητα σε όλες τις βρετανικές αγορές που έπεσε κοντά σε χαμηλά πολλών ετών.

«Η ανιαρή πολιτική είναι καλή για τις επενδύσεις», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank. «Θα μπορούσε να υπάρξει ένα μικρό ράλι για τη στερλίνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, με την ελπίδα ότι θα δούμε μερικά χρόνια βαρετής σταθερής πολιτικής και επομένως βελτίωση της ανάπτυξης των επενδύσεων». Η στερλίνα σημείωσε υψηλό τριών εβδομάδων την Τετάρτη, ενώ ο δείκτης FTSE 100 είχε την καλύτερη ημέρα του από τις 20 Ιουνίου. Τα Gilts σημείωσαν ράλι, με το 10ετές να διαπραγματεύεται γύρω στο 4,17%.

Ο στρατηγικός αναλυτής της TD Bank, Pooja Kumra, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία, συνιστώντας στους επενδυτές να αγοράσουν 30ετή gilts και να πουλήσουν αντίστοιχα αμερικανικά. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Jamie Searle, δήλωσαν ότι «η πλήξη είναι ανοδική» για το βρετανικό χρέος και προέβλεψαν ένα θετικό σκηνικό για τα gilts στον απόηχο της ψηφοφορίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις