Σάββατο, 29 Ιουν.
31oC Αθήνα

Εκλογές στην Γαλλία: Κορυφώνεται ο «εμφύλιος» πόλεμος των υποψηφίων πρωθυπουργών για την οικονομία

Εκλογές στην Γαλλία: Κορυφώνεται ο «εμφύλιος» πόλεμος των υποψηφίων πρωθυπουργών για την οικονομία
Φωτογραφία: Reuters

Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων της Γαλλίας συγκρούστηκαν χθες (25.06.24) στην πρώτη τους κοινή εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική αντιπαράθεση ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου, από τη συνταξιοδότηση και τους φόρους έως τη μετανάστευση, καθώς προσπάθησαν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν για να διοικήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ (κόμμα Μακρόν), ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, και ο Μανουέλ Μπομπάρ, εκπρόσωπος της αριστερής συμμαχίας Νέο Λαϊκό Μέτωπο, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοραστικής δύναμης της χώρας, τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και του περιβάλλοντος.

Επιτιθέμενοι συχνά και διακόπτοντας ο ένας τον άλλον, οι τρεις ηγέτες -όλοι κάτω των 40 ετών- προσπάθησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους. Ο Ατάλ προσπάθησε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Μπαρντελά επικεντρώθηκε στη σκληρή στάση του κόμματός του για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, ενώ ο Μπορμπάρ προώθησε το σχέδιο της αριστεράς για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων. 

Οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν μετά τη συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, εξελίσσονται σε καίριο σημείο καμπής για τη χώρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ομάδα του θα χάσει την κυβερνητική της πλειοψηφία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να προηγείται, με τη συμμαχία της Αριστεράς στη δεύτερη θέση και την ομάδα του Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χθες, οι τρεις αντίπαλοι επιτίθονταν συνεχώς ο ένας εναντίον των προϋποθέσεων, των υπολογισμών και της αξιοπιστίας του άλλου. Ο Ατάλ είπε ότι «οι ατζέντες των αντιπάλων του υπόσχονται το φεγγάρι» και «καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας». Ο Μπαρντελά κατηγόρησε τον Μπορμπάρ ότι επιδιώκει ένα οικονομικό μοντέλο τύπου Κούβας, ενώ ο αριστερός χαρακτήρισε τους αντιπάλους του ανέντιμους.

Η συζήτηση έγινε έντονη όταν οι τρεις συμμετέχοντες ανέλαβαν το θέμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία ο Μακρόν -σε μια αντιδημοφιλή κίνηση που προκάλεσε ταραχές- αύξησε στα 64 από τα 62 έτη. Ενώ ο Ατάλ υπερασπίστηκε την απόφαση του Μακρόν, ο Μπομπάρ υποσχέθηκε να την ανατρέψει και ο Μπαρντελά δήλωσε ότι θα την τροποποιήσει θέτοντας αυτό που αποκάλεσε «κομβική» ηλικία τα 62 έτη. 

Το κόμμα της Λε Πεν προβλέπεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο με 35,4%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg για τις δημοσκοπήσεις χθες, αυξημένο κατά 0,7 μονάδες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα είναι δεύτερο με 28,1%, ενώ το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα μείνουν στην τρίτη θέση με 20,6%.

Οι περισσότεροι δημοσκόποι προβλέπουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, αλλά θα υπολείπεται των 289 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η τελευταία έρευνα της Odoxa προβλέπει ότι το κόμμα θα λάβει 250 έως 300 έδρες.

Αυτό το σενάριο -όπου ο Εθνικός Συναγερμός κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο νομοθετικό σώμα αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας- πιθανότατα θα προκαλέσει αδιέξοδο στην κάτω βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε φιλόδοξη νομοθεσία ή μεταρρύθμιση θα είναι δύσκολο να περάσει.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο -το οποίο συνδυάζει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και το ακροαριστερό France Unbowed- και ο Εθνικός Συναγερμός έσπευσαν να συγκεντρώσουν προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Ο Bardella προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους και τις αγορές. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (24.6.2024), δήλωσε ότι θα χρηματοδοτήσει τη μείωση του φόρου πωλήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα με τη μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, το κλείσιμο των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τις ναυτιλιακές εταιρείες και την αύξηση των εισφορών στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Αυτό έγινε τρεις ημέρες αφότου η αριστερή συμμαχία παρουσίασε 150 δισ. ευρώ πρόσθετων ετήσιων δαπανών έως το 2027, οι οποίες, όπως είπε, θα πληρωθούν μέσω της αύξησης της φορολογίας.

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρη ψηφοφορία αρχικά έστειλε τις αγορές σε αναταραχή, αν και τα spreads των γαλλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έχουν υποχωρήσει από το υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι για πιθανές διαταραχές.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις