Διεθνή

Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Γαλλικός «ιός» απειλεί και τα βρετανικά κρατικά ομόλογα

Το φάντασμα της επικής κατάρρευσης της βρετανικής αγοράς ομολόγων πριν από δύο χρόνια, πλανάται και πάλι πάνω από τους πολιτικούς, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες για τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Ο φόβος για τους λεγόμενους «εκδικητές ομολόγων» -ένας όρος που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους επενδυτές που πούλησαν κρατικά ομόλογα για να αντιδράσουν στη γενναιοδωρία της αμερικανικής κυβέρνησης- χρωματίζει σχεδόν όλες τις συζητήσεις για τα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου στην προεκλογική εκστρατεία.

Από τις επανειλημμένες αναφορές του Κιρ Στάρμερ στην αναταραχή που προκάλεσαν οι φορολογικές περικοπές της Λιζ Τρας μέχρι την προσπάθεια του Ρίσι Σούνακ να στιγματίσει τον αντίπαλό του ως ανεύθυνο φορολογικά και δαπανηρό, το χρέος είναι ένα σχεδόν μόνιμο σημείο συζήτησης. Οι αγορές φαίνεται να επηρεάζονται.

Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει, ο δείκτης της μεταβλητότητας των βρετανικών ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Οι επενδυτές που ήδη στοιχηματίζουν ότι τα υψηλά επιτόκια θα κρατήσουν τη λίρα ισχυρή, συζητούν αν οι πολιτικές των Εργατικών στην ΕΕ θα ενισχύσουν περαιτέρω το νόμισμα. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Βρετανίας – που ως επί το πλείστον αποφεύγονται από τους παγκόσμιους επενδυτές μετά την ψηφοφορία για το Brexit το 2016 – κυμαίνονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχών στην ηγεσία πριν από δύο χρόνια, τα βρετανικά ομόλογα έπεσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ και η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, σχεδόν ανατρέποντας την υπερχρεωμένη συνταξιοδοτική αγορά της χώρας.

Αν και κανείς δεν προβλέπει επανάληψη εκείνης της δίνη, η οποία τελικά είδε την Τρας να χάνει τη θέση της από την Σούνακ, η αναταραχή της αγοράς έδειξε πόσο γρήγορα μια κυβέρνηση μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και πόσο προσεκτικά πρέπει να επεξεργαστεί το μήνυμά της προς το Σίτι.

«Πρέπει να κρατήσουν την αγορά στο πλευρό τους», δήλωσε ο Gordon Shannon, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management, σύμφωνα με το Bloomberg. «Καταλαβαίνουν ότι αν απομακρυνθούν πολύ από το αποδεκτό, θα τιμωρηθούν αρκετά γρήγορα. Πρόκειται για μια απειλή που έχει ξεπροβάλλει σε πολλές γενιές πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις στηρίζονται στους επενδυτές για να τους προωθήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τα πάντα, από νέους δρόμους και σχολεία μέχρι υπερπόντια διπλωματία και πολέμους. Αλλά αυτά τα χρήματα συνοδεύονται από μια παγίδα – οι αγοραστές ομολόγων πρέπει να αισθάνονται ότι λαμβάνουν αρκετή αποζημίωση για το δάνειό τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε την ευθραυστότητα αυτής της συμφωνίας από πρώτο χέρι το 2022. Αν και η κρίση επιδεινώθηκε όταν ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία αναγκάστηκαν να πουλήσουν χρέος μεγάλης διάρκειας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους – μια ευπάθεια που οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετώπισαν έκτοτε αναγκάζοντας τους διαχειριστές να βάλουν στην άκρη περισσότερα μετρητά – το επεισόδιο κατέδειξε τον πόνο που μπορούν να προκαλέσουν οι επενδυτές αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγνοήσουν τις ανησυχίες τους.

Πράγματι, η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι οι υποσχέσεις για αύξηση των δαπανών ενόψει των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εξέγερση στην αγορά ομολόγων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη, ότι νοιάζεται για το επίπεδο του χρέους», δήλωσε ο Τζέιμς Λιντς, διαχειριστής επενδύσεων στην Aegon Asset Management στο Εδιμβούργο.

Υπάρχει όμως κάποιος σκεπτικισμός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγορών. Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών δήλωσε ότι οι προεκλογικές εκστρατείες έχουν μετατραπεί σε μια «συνωμοσία σιωπής» σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει. Ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης, Πωλ Τζόνσον, δήλωσε ότι το μανιφέστο των Εργατικών πιθανότατα «θα απαιτήσει την τοποθέτηση πραγματικών πόρων στο τραπέζι» και ότι οι φορολογικές περικοπές των Συντηρητικών «πληρώνονται από αβέβαιες, μη συγκεκριμένες και προφανώς χωρίς θύματα εξοικονομήσεις».

Οι Εργατικοί, οι οποίοι αναμένεται ευρέως να κερδίσουν, τοποθέτησαν την οικονομική σταθερότητα στην κορυφή των έξι λεγόμενων πρώτων βημάτων αλλαγής του μανιφέστου τους και περιέγραψαν το πρόγραμμά τους ως «χτισμένο σε βράχο δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

«Αν υπάρχει ένα μάθημα από τη Λιζ Τρας, αυτό είναι ότι αν κάνεις μη χρηματοδοτούμενες φοροελαφρύνσεις, τότε αυτό βλάπτει την οικονομία και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα», δήλωσε ο Στάρμερ στις 13 Ιουνίου.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα