Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

ΕΚΤ: Αποφάσισε δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

ΕΚΤ: Αποφάσισε δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Όπως ήταν αναμενόμενο από τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) προχώρησε σήμερα (12.9.2024) σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνονται πλέον στο 4%, 4,25% και 3,5% αντίστοιχα.

Μετά από μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο από την ΕΚΤ, την οποία ακολούθησε μια παύση τον Ιούλιο, το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,5%, σύμφωνα και με 68 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Δύο άλλα επιτόκια θα αναπροσαρμοστούν επίσης στο πλαίσιο της ανανέωσης της πολιτικής που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, αλλά με λίγες άμεσες συνέπειες.

Η EKT στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες, ακόμη και όταν οι επενδυτές εκτιμούν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Ειδικότερα, οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», προστίθεται.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις