Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

ΕΚΤ: Επιταχύνθηκε η αύξηση των μισθών στο 1ο τρίμηνο, νέα προειδοποίηση για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Επιταχύνθηκε η αύξηση των μισθών στο 1ο τρίμηνο, νέα προειδοποίηση για τον πληθωρισμό

Παρουσίασε επιτάχυνση στις αρχές του 2024 ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης αμοιβών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη αποδεικνύονται επίμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αμοιβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με πέρυσι το πρώτο τρίμηνο, έναντι αναθεωρημένου 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία (7.6.2024) της ΕΚΤ. Αυτό ξεπέρασε την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για 4,6%.

Μια προειδοποίηση ότι οι μισθοί μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται πιο έντονα από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, ήρθε ήδη στα τέλη Μαΐου, όταν οι μισθοί που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης – ένα στενότερο μέτρο – αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά την ίδια περίοδο.

Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε εφάπαξ πληρωμές στον δημόσιο τομέα της Γερμανίας, καλύπτοντας την επιβράδυνση σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

Η ΕΚΤ, η οποία άρχισε την Πέμπτη να μειώνει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ, εξετάζει εξονυχιστικά τους μισθούς των εργαζομένων, καθώς σταθμίζει πώς η αγορά εργασίας, τα εταιρικά κέρδη και η παραγωγικότητα θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους μισθούς, τρέχουν με υπερδιπλάσιο ρυθμό από τον στόχο της ΕΚΤ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις