Διεθνή

ΕΚΤ: Όχι λένε οι Γερμανοί σε διάσωση της Γαλλίας σε περίπτωση χρεοστασίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων που οφείλονται σε πολιτικούς κινδύνους, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Joachim Nagel (Χοακίμ Νάγκελ).

Ερωτηθείς σχετικά με την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Γαλλίας που σχετίζεται με την αβεβαιότητα για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη ότι «ό,τι κάνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως επίκεντρο τη νομισματική πολιτική».

«Αυτό που συμβαίνει με τα μεμονωμένα κρατικά ομόλογα είναι μια αντανάκλαση του τι μπορεί να συμβαίνει πολιτικά στη χώρα εκείνη τη στιγμή», είπε. «Αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αντανακλώνται σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν θα ήταν ένα ζήτημα που θα μας δικαιολογούσε να συμπεράνουμε ότι η μετάδοση της ώθησης της νομισματικής πολιτικής έχει διαταραχθεί».

Η ΕΚΤ δημιούργησε το 2022 ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης, γνωστό ως TPI, βάσει του οποίου μπορεί να αγοράζει κρατικούς τίτλους εάν κρίνει ότι η μετάδοση της πολιτικής της απειλείται από αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς. Μια χώρα θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, για να είναι επιλέξιμη (σ.σ. για στήριξη από την ΕΚΤ).

Ωστόσο, «δεν είναι καθήκον της νομισματικής πολιτικής να διασώζει μεμονωμένες χώρες», δήλωσε ο Nagel. «Υπάρχουν πλέον αρκετά άλλα διαθέσιμα μέσα».

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Αναταραχή στις αγορές φέρνουν απειλές Τραμπ για κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από τον Πούτιν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με «δευτερεύοντες δασμούς» αγοραστές ρωσικού πετρελαίου (Κίνα, Ινδία) εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί την κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία,
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ