Δευτέρα, 1 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Επεκτείνει τις περικοπές πετρελαίου και το 2025 ο ΟΠΕΚ – Πολιτικά και εμπορικά παιχνίδια στο επίκεντρο της απόφασης

Επεκτείνει τις περικοπές πετρελαίου και το 2025 ο ΟΠΕΚ – Πολιτικά και εμπορικά παιχνίδια στο επίκεντρο της απόφασης

Στην επέκταση των ήδη συμφωνηθέντων περικοπών παραγωγής αργού πετρελαίου ως το γ’ τρίμηνο του 2025 προχώρησε ο ΟΠΕΚ+ κατά τη χθεσινή του (02.06.24) προγραμματισμένη σύνοδο στη Βιέννη. Πρόκειται για ποσότητες ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών που θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός αγοράς με βάση την ομόφωνη απόφαση των μελών του καρτέλ συν της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί εδώ και ένα χρόνο, άρα η χώρα δεν προσφέρει περισσότερη προσφορά διεθνώς.

Αντιθέτως, η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί εκ νέου φέτος από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2023, αν και με μειωμένο ρυθμό από ότι σε προηγούμενα έτη.

Ταυτόχρονα, αναλυτές τόνισαν ότι η νέα απόφαση του ΟΠΕΚ+ αντανακλά αφενός την επιλογή του να στηρίξει τις τιμές σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων/βαρέλι και αφετέρου ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι περικοπές θα διατηρηθούν στην πράξη ως το 2025.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις αμερικανικές εκλογές που θα κρίνουν εν πολλοίς τη στάση τόσο των ίδιων των ΗΠΑ, όσο και του ΟΠΕΚ απέναντί τους. Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι παραγωγοί του καρτέλ, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν απομακρυνθεί σε ένα βαθμό γεωπολιτικά από την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα του εμπορικού ανταγωνισμού, καθώς οι ΗΠΑ είναι το έτερον δέος σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή του μαύρου χρυσού.

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής του ΟΠΕΚ. Ο στρατηγικός στόχος είναι δεδομένος, αλλά πλέον οι διαδοχικές αποφάσεις περικοπών έχουν γίνει τεχνικά δύσκολο και πολύπλοκο να εφαρμοστούν στα μέλη του με τρόπο που να αποθαρρύνει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως την υπερπαραγωγή πέρα από τις ποσοστώσεις.

Για αυτό και πληθαίνουν οι φωνές εντός του οργανισμού που ζητούν να μπουν όλοι οι παραπάνω παράγοντες σε ένα νέο και πιο βιώσιμο πλαίσιο που θα είναι και πιο εύκολο να εφαρμοστεί.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου Brent έκλεισε με πτώση στα 81 δολάρια/βαρέλι και δεν αναμένεται να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα σε μεγάλο βαθμό.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις