Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο στην ΕΕ φοβούνται στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών

Ευρωεκλογές 2024: Ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο στην ΕΕ φοβούνται στελέχη ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι οικονομολόγοι φοβούνται περισσότερη στασιμότητα και ένα πιο αδύναμο ευρώ μετά τις ευρωεκλογές.

Νέα κρίση χρέους στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ασθενέστερο ευρώ, λιγότερες επενδύσεις φοβούνται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους, κορυφαίοι οικονομολόγοι μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Οι επικεφαλείς οικονομολόγοι προειδοποιούν για αισθητές συνέπειες στην οικονομία ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρέσκι (Carsten Brzeski) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σήμερα (10.06.24).

«Με αυτά τα αποτελέσματα, η πίεση θα αυξηθεί σε πολλά κράτη μέλη προκειμένου να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα – είτε πρόκειται για επενδύσεις είτε για αναδιανομή». Καθώς είναι απίθανο να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των ευρωπαϊκών μέσων, όπως το ταμείο ανάκαμψης, η επόμενη σύγκρουση είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ (Jörg Krämer) βλέπει αντίθετους ανέμους για το ευρώ. «Θα πρέπει τελικά να υπάρξει επαρκής πλειοψηφία υπέρ του status quo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Krämer. «Αλλά μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σίγουρη στις νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, μια από τις βασικές χώρες της ΕΕ». Εάν τα παραδοσιακά, φιλοευρωπαϊκά κόμματα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πείσουν τους ψηφοφόρους για τις θέσεις τους, αυτό θα αποδυναμώσει ριζικά το ευρώ – ακόμη και έναντι άλλων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντινγκ (Holger Schmieding), οι βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση στα γαλλικά ομόλογα και το ευρώ», προειδοποίησε ο Σμίντιχ (Schmieding).

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βέβαιο βάρος, εάν η ακροδεξιά γίνει πράγματι ισχυρή στο κοινοβούλιο. Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (Rassemblement National – RN) της Μαρίν Λεπέν έλαβε υπερδιπλάσιες ψήφους στις ευρωεκλογές από τη συμμαχία της Αναγέννησης του Μακρόν, γι’ αυτό και ο πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

«Οι βαριές απώλειες που υπέστη ο Μακρόν και τα φανάρια σημαίνουν ότι τόσο η γαλλική όσο και η γερμανική κυβέρνηση έχουν γίνει πιο ανίκανες να δράσουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Μπρζέσκι. «Είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο στην οικονομική πολιτική».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις