Site icon NewsIT
20:05 | 10.06.24

Ευρωεκλογές 2024: Φρένο στο ψηφιακό ευρώ από την άνοδο των ευρω-σκεπτικιστών βλέπει η Λαγκάρντ

Ευρωεκλογές 2024: Φρένο στο ψηφιακό ευρώ από την άνοδο των ευρω-σκεπτικιστών βλέπει η Λαγκάρντ

European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde arrives to attend a news conference following the ECB's monetary policy meeting in Frankfurt, Germany, June 6, 2024. REUTERS/Wolfgang Rattay

Newsit Newsroom

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, υπερασπίζεται την πρώτη μείωση των επιτοκίων έναντι των επικρίσεων, αλλά προειδοποιεί να μην εξαχθούν λάθος συμπεράσματα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη σε μεγάλα ευρωπαϊκά οικονομικά ΜΜΕ (Il Sole 24 Ore, Expansión, Les Échos, Ηandelsblatt).

«Δεν κηρύσσουμε ακόμη τη μάχη κερδισμένη», δήλωσε η Λαγκάρντ από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ δρομολόγησε τη στροφή των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος και του χρόνου και τώρα αναμένει επιστροφή στον στόχο του 2% στα τέλη του 2025. Όσον αφορά τον πληθωρισμό και την αύξηση των μισθών, η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι υπάρχουν «ορισμένα τρέχοντα στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα». Παρ’ όλα αυτά, υπερασπίστηκε τη μείωση των επιτοκίων ως κατάλληλη, «η οποία δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια κινούνται τώρα προς τα κάτω με γραμμικό τρόπο».

Η Λαγκάρντ εξηγεί γιατί δεν ανησυχεί για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ, παρόλο που η στήριξη της ΕΚΤ με τη μορφή εκτεταμένων αγορών ομολόγων λήγει φέτος.

Επισημαίνει, συγκεκριμένα, πως “μερικές φορές θεωρήθηκε ότι το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς (TPI) θα λειτουργούσε μόνο εάν μια χώρα δεν βρισκόταν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό όμως δεν ισχύει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απαιτήσει από μια χώρα να κάνει μια σειρά από πράγματα για να επανέλθει σε τροχιά -δηλαδή να μειώσει το χρέος- διατηρώντας παράλληλα επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τις χώρες να συμμορφωθούν με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη και παραγωγικότητα. Εάν το πλαίσιο αυτό τηρείται, τότε ο TPI λειτουργεί και η χώρα τον δικαιούται”.

H ίδια τονίζει πως “η πολιτική μας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία έχει εξηγηθεί εξαντλητικά. Είναι κοινώς γνωστό ότι μειώνουμε τις συμμετοχές κατά μέσο όρο 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι σκοπεύουμε να σταματήσουμε τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024. Η σταδιακή κατάργηση του APP κύλησε ομαλά. Η αντίστοιχη ανακοίνωση για το PEPP έχει επίσης παραληφθεί χωρίς προβλήματα”.

Εξάλλου, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως “η ΕΚΤ είχε αυξήσει το αποτύπωμά της και τώρα το μειώνουμε σταδιακά και πάλι”.

Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να καθυστερήσει τον νόμο της ΕΕ για το ψηφιακό ευρώ, σημείωσε η ίδια. Ανεξάρτητα από αυτό, ζητά μεγαλύτερη δέσμευση για το ψηφιακό ευρώ: «Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τις τεχνικές προετοιμασίες, αλλά χωρίς το νομικό πλαίσιο δεν θα πάμε πουθενά».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version