Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Η εκλογική πρωτιά του ακροδεξιού AfD στα ανατολικά κρατίδια διασπά ξανά τη γερμανική οικονομία

Ευρωεκλογές 2024: Η εκλογική πρωτιά του ακροδεξιού AfD στα ανατολικά κρατίδια διασπά ξανά τη γερμανική οικονομία

Μία νέα διάσπαση φάνηκε στις ευρωεκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες (09.06.2024) στη Γερμανία.

Αυτή δεν είναι πολιτειακή – συστημική σαν και εκείνη η οποία υπήρξε στη Γερμανία μεταξύ 1948 – 1989 (μεταξύ της δυτικής, αστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ανατολικής, “σοσιαλιστικής” Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας).

Είναι, όμως, πολιτική και δυνάμει οικονομική. Και αυτό γιατί στο σύνολο των κρατιδίων της δυτικής Γερμανίας (πλην του αυτόνομου λιλιπούτειου κρατιδίου του Λιμένος της Βρέμης κλπ), πρωτιά εξασφάλισε το κεντροδεξιό CDU – CSU, ενώ στο σύνολο της ανατολικής Γερμανίας (πλην του επίσης πολύ μικρού κρατιδίου του Βερολίνου) πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ακροδεξιό AfD.

Έτσι, αν δει κανείς τον νέο πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, θα δει ολόκληρη τη δυτική Γερμανία μαύρη (CDU – CSU) και ολόκληρη την ανατολική Γερμανία γαλάζια (AfD).

H διάσπαση αυτή είχε διαφανεί και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις αλλά είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται στις κάλπες.

Η πολιτική κυριαρχία του ακροδεξιού AfD, το οποίο εκτός από τη αντιμεταναστευτική πολιτική -την ώρα που η Γερμανική οικονομία «καίγεται» για νέο εργατικό δυναμικό – αλλά και φερόμενη ως επαμφοτερίζουσα στάση του απέναντι στη Ρωσία, αποτελούσε πριν τις ευρωεκλογές ένα «μπαμπούλα» για τους Γερμανούς, αλλά και ξένους επενδυτές και μένει να δει κανείς τις αντιδράσεις τους εφεξής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις