Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά διανομής σχεδόν 123 δισ. ευρώ στους μετόχους για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς ανεβάζουν τα μερίσματα πάνω από το μέγιστο επίπεδο που είχαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και οι επαναγορές αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες βρετανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να διανείμουν στους μετόχους τους 74,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα και 49 δισ. ευρώ σε επαναγορές, όταν θα ανακοινώσουν τα κέρδη του 2024 τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η UBS.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κλίμακα των επιστροφών θα ξεπεράσει ακόμη και το blockbuster συνολικό ποσό που παραδόθηκε στους επενδυτές το 2023, καθώς τα στελέχη επιδιώκουν να μοιραστούν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία, αλλά και να αποζημιώσουν τους μετόχους για την έλλειψη πληρωμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εκτίναξη των αποδόσεων κεφαλαίου έρχεται μετά από μια περίοδο κατά την οποία πολλοί επενδυτές απέφευγαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στον κλάδο, ο οποίος υπέφερε από τις πιεσμένες αποτιμήσεις, μια δεκαετία πενιχρών πληρωμών των μετόχων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών το 2020 για να μπλοκάρουν τα μερίσματα και τις επαναγορές.
Η HSBC, η BNP Paribas και η UniCredit αναμένεται να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους με βάση τα αποτελέσματά τους το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, διανέμοντας 19,3 δισ. ευρώ, 11,6 δισ. ευρώ και 8,8 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης έχουν βελτιωθεί αισθητά από τότε που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το 2022, έχοντας υπομείνει μια επώδυνη δεκαετία χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς μετέφεραν τα υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στους αποταμιευτές.
Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας. Όμως οι επενδυτές είχαν αμφισβητήσει κατά πόσον θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι υπέρογκες πληρωμές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους – τη διαφορά μεταξύ αυτών που πληρώνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις και αυτών που κερδίζουν από τα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία.