Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ευρωζώνη: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη καθώς η ανάπτυξη έχει αρχίσει να εδραιώνεται

Ευρωζώνη: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη καθώς η ανάπτυξη έχει αρχίσει να εδραιώνεται

Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την ήπια ύφεση του δεύτερου εξαμήνου του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε σήμερα (30.5.2024) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96 τον Μάιο από 95,6 τον προηγούμενο μήνα – λίγο λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές του Bloomberg.

Οι μετρήσεις για τη βιομηχανική εμπιστοσύνη και τις υπηρεσίες ήταν καλύτερες από ό,τι τον Απρίλιο, ενώ το καταναλωτικό κλίμα αυξήθηκε επίσης.

Η ανάπτυξη στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι έρευνες της S&P Global την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη έχει αρχίσει να εδραιώνεται, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Η αγορά εργασίας, επίσης, παραμένει ισχυρή. Η ανεργία μειώθηκε στο 6,4% τον Απρίλιο από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση (30.5.2024) της Eurostat.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα. Επί του παρόντος βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο ρεκόρ του 4%.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις