Διεθνή

Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% στο 2ο τρίμηνο παρά την επιβράδυνση της Γερμανίας

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης επεκτάθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ανθεκτική ανάπτυξη σε χώρες-κλειδιά επέτρεψε στην περιοχή να αντισταθμίσει την αιφνιδιαστική συρρίκνωση της Γερμανίας.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό με αυτόν που είχε σημειώσει στην αρχή του έτους. Αυτό ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 0,2%, καθώς τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η Ιταλία συνέχισε να αναπτύσσεται, αντισταθμίζοντας την πτώση 0,1% στη Γερμανία.

Η έκθεση στην Ισπανία έδειξε ότι ο πληθωρισμός εξασθένησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης στην περιοχή αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς πλησιάζουν στην απόφαση τους τον Σεπτέμβριο για το αν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η επέκταση θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Το συνολικό αποτέλεσμα της ευρωζώνης είναι ασθενέστερο από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι στον τελευταίο γύρο προβλέψεων τον Ιούνιο και έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε μια πιθανή κίνηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

 

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μειώσει τις απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση
ΕΕ: Αναμένονται κόφτες στους κανόνες εταιρικής βιωσιμότητας υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας