Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

«Φαρμάκι» ο καφές: Σε επίπεδα ρεκόρ από το 2011 η τιμή του Arabica

«Φαρμάκι» ο καφές: Σε επίπεδα ρεκόρ από το 2011 η τιμή του Arabica

Συνεχίζει να ακριβαίνει ο καφές, καθώς οι συνεχείς διαταραχές του εφοδιασμού ωθούν την τιμή των κόκκων αραβικής ποικιλίας (Arabica) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων καφέ robusta υποδαυλίζουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

Το ράλι του καφέ έχει επιταχυνθεί από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό χώρα Βραζιλία καθώς ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25 και οι προοπτικές της παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια.

«Όλα έχουν να κάνουν με τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας στην ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο δυναμικό της επόμενης περιόδου και η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

«Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές καλλιέργειας καφέ Arabica ήταν σταθερά κάτω από τα κανονικά επίπεδα από την έναρξη της ξηρής περιόδου τον Απρίλιο, δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank, Carlos Mera. «Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση των λιμανιών σε πολλές χώρες, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διαταραχές γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις απογοητευτικές σοδειές στο Βιετνάμ».

Οι τιμές του robusta σημειώνουν επίσης άνοδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, σημειώνοντας άλμα 3% σήμερα (16.9.2024).

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις