Άσχημα είναι τα νέα από το ενεργειακό μέτωπο, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το φετινό χειμώνα δείχνουν ότι θα επικρατήσει περισσότερο ψύχος σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους. Φυσικό συνεπακόλουθο είναι η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη ευτύχησε να έχει ήπιες θερμοκρασίες κατά τον κρίσιμο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης το 2022 – 2023, όμως το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει φέτος. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, από τώρα έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων που επικαλείται το Bloomberg. Το αποτέλεσμα θα είναι μια αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε θέρμανση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε χειμώνα η Ευρώπη καλύπτει περί το ένα τρίτο των αναγκών της μέσω του αερίου που έχει φυλάξει στις αποθήκες της. Το υπόλοιπο αναγκαστικά το προμηθεύεται μέσω εισαγωγών από αγωγούς και LNG.
Φέτος η εικόνα στις αποθήκες είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετική, καθώς ξεκίνησαν τη χειμερινή περίοδο στο 95%. Εντούτοις, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι εξαντλούνται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2016, άρα ενδεχομένως να χρειαστούν μέτρα εξοικονόμησης και έμφαση στις επαρκείς εισαγωγές.
Το τελευταίο αυτό στοιχείο γίνεται φέτος πιο δύσκολο, καθώς στα τέλη του έτους ολοκληρώνεται το συμβόλαιο για τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση για να συνεχιστούν οι ροές.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια δύσκολη εικόνα. Ήδη η Κομισιόν έσπευσε να θέσει ενδιάμεσους στόχους για τις αποθήκες αερίου και ζητάει την 1η Φεβρουαρίου να βρίσκονται κατ΄ ελάχιστον στο 50%. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η κατάσταση μέσα στους θερινούς μήνες του 2025 ώστε να μπορέσουν οι αποθήκες να ξαναγεμίσουν εγκαίρως.
Προς το παρόν, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF ξεκίνησε την εβδομάδα που διανύουμε με απειλητικές διαθέσεις. «Φλερτάρει» πλέον με το ψυχολογικό φράγμα των 50 ευρώ/MWh, γεγονός που αυξάνει το ενεργειακό κόστος των καταναλωτών, τόσο στη θέρμανση, όσο και στον ηλεκτρισμό.