Θα είναι η μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα (11.2.2025) από τη Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο Παρίσι ότι η ΕΕ θέλει να κινητοποιήσει 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου 20 δισ. ευρώ για «gigafactories AI».
Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία AI Champions, η οποία υπόσχεται 150 δισ. ευρώ από τους παρόχους, τους επενδυτές και τη βιομηχανία, καθώς και τη νέα πρωτοβουλία Invest AI που υπόσχεται 50 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. «Θα εστιάσουμε σε βιομηχανικές και κρίσιμες εφαρμογές. Θα είναι η μεγαλύτερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βελτιώσει την υγειονομική μας περίθαλψη, θα τονώσει την έρευνα και την καινοτομία μας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά μας», είπε η Λάιεν, επισημαίνοντας ότι, μαζί με τα κράτη μέλη και τους εταίρους μας, θα κινητοποιήσουμε πρωτοφανή κεφάλαια μέσω του InvestAI για ευρωπαϊκά gigafactories AI. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή η μοναδική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παρόμοια με το CERN, για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα επιτρέψει σε όλους τους επιστήμονες και τις εταιρείες να αναπτύξουν τα πιο προηγμένα πολύ μεγάλα μοντέλα που απαιτούνται «για να καταστεί η Ευρώπη ήπειρος Τεχνητής Νοημοσύνης.» Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «το AI μπορεί να είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη είναι ευρέως διαδεδομένα και προσβάσιμα σε όλους».
Ειδικότερα, το ταμείο InvestAI της ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τέσσερα μελλοντικά gigafactories AI σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα νέα gigafactories AI θα ειδικεύονται στην κατάρτιση των πιο σύνθετων, πολύ μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τέτοια μοντέλα επόμενης γενιάς απαιτούν εκτεταμένη υπολογιστική υποδομή για ανακαλύψεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ιατρική ή η επιστήμη. Τα gigafactories θα έχουν περίπου 100.000 τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης τελευταίας γενιάς, περίπου τέσσερις φορές περισσότερα από τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή.
Τα gigafactories που χρηματοδοτούνται μέσω του InvestAI θα είναι η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον κόσμο για την ανάπτυξη αξιόπιστου AI. Θα εξυπηρετήσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο της συνεργατικής, ανοικτής καινοτομίας, με έμφαση σε πολύπλοκες βιομηχανικές εφαρμογές και εφαρμογές κρίσιμης σημασίας για την αποστολή. Ο στόχος είναι κάθε εταιρεία, όχι μόνο οι μεγαλύτεροι παίκτες, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ μεγάλης κλίμακας για να χτίσει το μέλλον.
Το InvestAI θα περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο ταμείο, με διαφορετικά προφίλ κινδύνου και απόδοσης. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα περιόριζε τις επενδύσεις άλλων εταίρων. Η αρχική χρηματοδότηση της Κομισιόν για το InvestAI θα προέλθει από υφιστάμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που έχουν ψηφιακή συνιστώσα, όπως το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το InvestEU.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να συνεισφέρουν με τον προγραμματισμό των κονδυλίων τους για τη συνοχή. Η χρηματοδότηση των gigafactories AI με συνδυασμό επιχορηγήσεων και ιδίων κεφαλαίων θα χρησιμεύσει ως μία από τις πιλοτικές περιπτώσεις για στρατηγικές τεχνολογίες που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της «Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας» (Competitiveness Compass).
Η Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα επτά εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης τον Δεκέμβριο και σύντομα θα ανακοινώσει τα επόμενα πέντε. Η υφιστάμενη στήριξη για τα εργοστάσια AI ύψους 10 δισ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, αποτελεί ήδη τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στην AI στον κόσμο και θα απελευθερώσει πάνω από δέκα φορές περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις. Παρέχει ήδη μαζική πρόσβαση για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία σε υπερυπολογιστές.