Με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen, CDU), ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz) ζήτησε μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας μετάλλων.
«Χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως κοινή ευρωπαϊκή ώθηση για τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και την αύξηση της καινοτομικής ικανότητας των εταιρειών μας» (σ.σ. που παράγονται στην ΕΕ), έγραψε ο πολιτικός του SPD, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Süddeutsche Zeitung”. Το περιεχόμενο της πεντασέλιδης επιστολής, η οποία εστάλη χθες (2.1.2024), επιβεβαίωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Όλαφ Σολτς εστιάζει επίσης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κατά την άποψή του, απαιτείται «πρόσθετη αγοραστική ώθηση» για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το σκοπό αυτό, θέλει να «εισαγάγει μια μη γραφειοκρατική έκπτωση φόρου για τα οχήματα που παράγονται στη Γερμανία» για ιδιωτικές αγορές σε εθνικό επίπεδο. Σε επίπεδο ΕΕ, ζητά μια «αντίστοιχη βραχυπρόθεσμη πρωτοβουλία».
Όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρονικά αυτοκίνητα που τέθηκαν σε ισχύ το φθινόπωρο, ο Σολτς ζητά να ολοκληρωθούν «φιλικά» οι συνομιλίες με την Κίνα για την απόσυρσή τους. Η Γερμανία είχε ψηφίσει κατά των ευρωπαϊκών τιμωρητικών δασμών λόγω ανησυχίας για μια εμπορική σύγκρουση και πιθανά αντίποινα κατά των γερμανών κατασκευαστών.
Στην επιστολή, ο Scholz δεν τάσσεται μόνο υπέρ του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και υπέρ της ενεργοβόρας βιομηχανίας. Για παράδειγμα, ζητά να είναι «πιο ρεαλιστική και ευέλικτη» η χρηματοδότηση για τη μετάβαση στη φιλική προς το κλίμα παραγωγή χάλυβα. Πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση φυσικού αερίου και του λεγόμενου μπλε υδρογόνου. Ενώ το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με κλιματικά ουδέτερο τρόπο, το μπλε υδρογόνο παράγεται από φυσικό αέριο και το παραγόμενο CO₂ αποθηκεύεται μόνιμα.
Ο Scholz ζητά επίσης μεγαλύτερη ελευθερία για τα κράτη μέλη να στηρίζουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους όσον αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.