Έρχεται ομοβροντία αποφάσεων από κεντρικές τράπεζες από σήμερα μέχρι τέλος της εβδομάδας
Ομοβροντία αποφάσεων για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού αναμένεται κατά την τρέχουσα εβδομάδα (16-20.12.24) από τις κεντρικές τράπεζες των σημαντικότερων οικονομιών της γης (πλην ΕΕ και Κίνας), με το βασικό χαρακτηριστικό τους να αναμένεται να είναι το φρενάρισμα των έως τώρα μειώσεων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που θα φέρουν πιθανόν οι δασμοί του Τραμπ.
Καθώς οι δασμοί του Τραμπ θα πιέσουν σε αυξήσεις τιμών και άρα σε αυξήσεις στον πληθωρισμό, μια σειρά κεντρικών τραπεζών σκέφτονται να σταματήσουν τις μειώσεις στα επιτόκια τους, τις οποίες ξεκίνησαν φέτος, μετά από ένα μπαράζ αυξήσεων μετά το 2022 προκειμένου να καμφθεί η έκρηξη των τιμών ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θα βρεθεί στο επίκεντρο την Τετάρτη (18.12.24), ακολουθούμενη από ομολόγους της Ιαπωνίας, των Σκανδιναβικών χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη ημέρα -αντιστοιχούν στο ήμισυ των 10 πιο σημαντικών νομισματικών περιοχών του κόσμου.
Αυτά τα γεγονότα θα προσελκύσουν τη μεγαλύτερη προσοχή μεταξύ των επενδυτών που προετοιμάζονται για την τελευταία μεγάλη εβδομάδα νομισματικής πολιτικής το 2024. Μέχρι τη λήξη του «παιχνιδιού» κεντρικών τραπεζών και αγορών την Παρασκευή (20.12.24), τουλάχιστον 22 κεντρικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν καθορίσει το κόστος δανεισμού.
Το συμπέρασμα είναι πιθανό να υπογραμμίσει πώς η δυναμική για χαλάρωση φαίνεται τώρα όλο και πιο άνιση, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταθμίζουν τους διαφορετικούς κινδύνους το επόμενο έτος.
Ενώ η ίδια η Fed είναι έτοιμη να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, η αυγή του 2025 και η προοπτική των πληθωριστικών εισαγωγικών δασμών που απειλεί η επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές στο φρενάρισμα της πορείας μείωσης των επιτοκίων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, έχοντας υπόψη της τόσο το αναπτυξιακό σοκ που μπορεί να προκαλέσει η εμπορική πολιτική του Τραμπ όσο και τις παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές, μειώνει το κόστος δανεισμού μόνο με προσοχή και είναι πολύ πιθανό να μην προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων της την Πέμπτη (19.12.24).
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αφού τελικά βγήκε από τα αρνητικά επιτόκια φέτος, θα περιμένει πιθανότατα μέχρι το 2025 προτού αυξήσει και πάλι τα επιτόκια.
Οι αποφάσεις στις Σκανδιναβικές χώρες θα αναδείξουν τις αποκλίσεις ακόμη και σε μια μικρότερη περιοχή.
Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προβεί σε μείωση για πέμπτη φορά, ενώ η αντίστοιχη νορβηγική τράπεζα είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι η πρώτη μείωση του κύκλου δεν θα έρθει πριν από το επόμενο έτος.
Στη γειτονική Νορβηγία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν το επιτόκιο στο 4,5%.
Την Τρίτη (17.12.24), η Ουγγαρία πιθανότατα θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε αναμονή, αφού ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε και το φιορίνι παραμένει κοντά σε χαμηλό διετίας.
Δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη (19.12.24), η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει αμετάβλητο επιτόκιο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τη χαλάρωση.
Και την Παρασκευή (20.12.24), η Τράπεζα της Ρωσίας ενδέχεται να αυξήσει το επιτόκιό της έως και 200 μονάδες βάσης στο 23%, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές των καταναλωτών εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες του στόχου του 4%.