Site icon NewsIT

Φυσικό αέριο: Αυξάνονται οι τιμές στην Ευρώπη όσο αυξάνεται η ζήτηση LNG

16.10.2024 | 14:00
Φυσικό αέριο: Αυξάνονται οι τιμές στην Ευρώπη όσο αυξάνεται η ζήτηση LNG

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η ζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αυξάνεται μετά την πτώση που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς προχώρησαν αφού έκλεισαν 1,4% χαμηλότερα μία ημέρα νωρίτερα. Οι ροές από τους τερματικούς σταθμούς που εισάγουν LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλό επίπεδο από τον Απρίλιο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ενώ οι όγκοι μπορεί να μειωθούν για λίγο και πάλι, καθώς ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός μειώνει τη ζήτηση για φυσικό αέριο στη θέρμανση αυτή την εβδομάδα, η πρόσφατη άνοδος προσέλκυσε περισσότερα φορτία στην Ευρώπη. Αρκετά πλοία με LNG εκτρέπονται από την Ασία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ψυχρή έναρξη του Νοεμβρίου, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για LNG και να στηρίξει τις τιμές. Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτοι κατά 95% -υψηλότερα από τους εποχικούς μέσους όρους- αλλά το επίπεδο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε ορισμένες χώρες σημειώθηκαν πρόσφατα μικρές καθαρές αποσύρσεις εν μέσω ψυχρής περιόδου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επηρεαστεί αυτόν τον μήνα από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, με τους εμπόρους να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα λάβει τη δική του απόφαση σχετικά με τον τρόπο επίθεσης στο Ιράν, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν ενεργειακές υποδομές.

Για τις αγορές φυσικού αερίου, μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έβλεπε πιθανότατα να επηρεάζονται εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος, αυξάνοντας τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για φορτία καυσίμων. Ένας βασικός κίνδυνος θα ήταν το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, από το οποίο διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεσή του σήμερα (16.10.2024). Αν και οι τιμές της ενέργειας απέχουν πολύ από τις κορυφές που έφθασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2022, «παραμένει ένας διαρκής κίνδυνος μεταβλητότητας», ανέφερε.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια του πρώτου μήνα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 40,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στο Άμστερνταμ.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version