Site icon NewsIT
10:29 | 03.05.24

Φυσικό αέριο: Πως η Gazprom απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την ιδιωτικοποίηση της γερμανικής Uniper

Φυσικό αέριο: Πως η Gazprom απειλεί να τινάξει στον «αέρα» την ιδιωτικοποίηση της γερμανικής Uniper

FILE PHOTO: Logo of Uniper is pictured at the company's headquarters, as Germany agreed to nationalize Uniper by buying Fortum's stake in the gas importer to secure operations and keep its business going, in Duesseldorf, Germany, September 21, 2022. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

Newsit Newsroom

Οι συμφωνίες μεταξύ της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Uniper (Γερμανία) και του ομίλου Gazprom (Ρωσία) εξακολουθούν να ισχύουν νομικά, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές να αποφύγουν μια αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας Uniper, ο οποίος κρατικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, πρέπει να διευθετήσει τις παλιές συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία πριν επιστρέψει στο χρηματιστήριο.

Οι συμφωνίες έχουν ανασταλεί, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν νομικά, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Τα εν λόγω συμβόλαια υπογράφτηκαν με τον ρωσικό όμιλο Gazprom (η οποία ανακοίνωση πτώση εσόδων 40% ) και έχουν διάρκεια έως το 2035.

Είναι απίθανο η Ρωσία να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Ωστόσο, ο υπολειπόμενος κίνδυνος μιας υποχρέωσης αγοράς (take or pay) θα μπορούσε να αποτρέψει τους επενδυτές από την αγορά μετοχών της Uniper, δήλωσαν οι γνώστες. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί», τόνισε ένας από αυτούς.

Οι αρχικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σταδιακή επαναφορά του 99,12% του μεριδίου της Uniper που κατέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει το 20% έως 30% της Uniper στην αγορά ήδη από το 2025 ως πρώτο βήμα.

Με την επένδυσή του, το κράτος είχε σώσει την Uniper από τη χρεοκοπία το 2022, αφού η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Γερμανίας είχε υποστεί ζημίες δισεκατομμυρίων λόγω του παγώματος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Επιτροπής της ΕΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στο 25% συν μία μετοχή το αργότερο έως το 2028.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη μετοχική συμμετοχή, αρνήθηκε να σχολιάσει. Κανένα σχόλιο δεν ήταν αρχικά διαθέσιμο ούτε από την Gazprom.

Τα συμβόλαια take-or-pay είναι ευρέως διαδεδομένα στη βιομηχανία φυσικού αερίου. Ο ιταλικός προμηθευτής ENI και η αυστριακή OMV έχουν επίσης συνάψει τέτοιες συμφωνίες με την Gazprom. Δεν υπάρχουν κυρώσεις της ΕΕ κατά των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, ο όγκος των αδρανών συμβάσεων της Uniper με την Gazprom ανέρχεται σε 250 τεραβατώρες – περίπου το 30% της ετήσιας ζήτησης της Γερμανίας. «Εάν η Gazprom άρχιζε να προμηθεύει και πάλι τώρα, η Uniper θα έπρεπε να την αναλάβει», λέει ο Κρίστινα φον Χάμερσταϊν (Christian von Hammerstein), εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Raue. Σε τέτοιου είδους συμφωνίες, υπάρχει συνήθως ευελιξία στην αγορά περίπου του 20% του συμβατικού όγκου. Ωστόσο, το υπόλοιπο πρέπει να γίνει αποδεκτό και να πληρωθεί όπως έχει συμφωνηθεί – ακόμη και αν οι παραδόσεις δεν είναι πλέον επιθυμητές.

Η Uniper αναδιάρθρωσε την προμήθεια φυσικού αερίου χωρίς τον πρώην κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία, και απόσβεσε τις συμβάσεις για λογιστικούς σκοπούς. «Οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που έχουν συναφθεί με την Gazprom έχουν αποτιμηθεί στην εύλογη αξία “0” από το τέλος Αυγούστου 2022 λόγω της πλήρους παύσης των προμηθειών φυσικού αερίου», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του 2023.

Η Uniper προσπαθεί επί του παρόντος να διεκδικήσει αποζημίωση από την Gazprom ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου στη Στοκχόλμη για το πάγωμα της προμήθειας, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν η Uniper κερδίσει στο δικαστήριο, οι συμβάσεις θα μπορούσαν επίσης να κηρυχθούν άκυρες. Σε αντάλλαγμα, η Gazprom έχει καταθέσει αξιώσεις αποζημίωσης στο ίδιο ποσό με την Uniper σε δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης σε περίπτωση που η Uniper προχωρήσει στην τρέχουσα διαδικασία διαιτησίας.

Η Uniper αναμένει απόφαση στη διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom τους επόμενους μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η Gazprom απέτυχε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειάς της από το καλοκαίρι του 2022, γεγονός που οδήγησε την Uniper σε κόστος αντικατάστασης φυσικού αερίου δισεκατομμυρίων».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version