Τετάρτη, 21 Αυγ.
30oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Στο 90% της χωρητικότητας τα αποθέματα της Ευρώπης

Φυσικό αέριο: Στο 90% της χωρητικότητας τα αποθέματα της Ευρώπης

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του πρόσφατου ράλι των τιμών λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19.8.2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής ομάδας Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι περισσότερο από δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη αυτού του επιπέδου την 1.11.2024.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αναφοράς κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίτερα σήμερα (21.8.2024), αφού έχασαν 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο.

Η αγορά έχει αποδειχθεί ευαίσθητη στις αναταράξεις του εφοδιασμού το φετινό καλοκαίρι, πυροδοτώντας τις ανησυχίες για τις εναπομείνασες ροές από τη Ρωσία.

Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή – με τις εγχύσεις να έχουν επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις