Αρνητικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία και αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές αναμένουν Γερμανοί οικονομολόγοι από την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη Γαλλία χθες (4.12.24), αλλά όχι μία νέα κρίση του ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt, η κυβερνητική (λόγω της πτώσης του Μπαρνιέ) και δημοσιονομική κρίση στη Γαλλία απειλεί να επηρεάσει την οικονομία στη νομισματική ένωση. «Προς το παρόν δεν υπάρχει απειλή νέας κρίσης του ευρώ», δήλωσε την σήμερα (5.12.24) στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW), Μόριτς Σούλαρικ.
Ωστόσο, η κρίση υπογραμμίζει την πολιτική αστάθεια που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. «Η αβεβαιότητα γύρω από βασικά ζητήματα δημοσιονομικής και εμπορικής πολιτικής επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία», προειδοποίησε ο Σουλαρίκ.
Αυτά είναι άσχημα νέα για τη Γερμανία, σημειώνεται. Με διμερές εμπορικό όγκο άνω των 190 δισεκατομμυρίων ευρώ και επενδύσεις συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ από περισσότερες από 2.600 γερμανικές εταιρείες, η Γαλλία είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές για την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK).
Η νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή προς το παρόν.
Τις τελευταίες ημέρες, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε για πρώτη φορά πάνω από εκείνο της Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους το 2012.«Αλλά δεν αναμένεται νέα κρίση του ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank, Τόμας Γκίτσελ (Thomas Gitzel). «Οι προστατευτικές ασπίδες της ΕΚΤ είναι πολύ ισχυρές για κάτι τέτοιο».
Σημαντική αβεβαιότητα
Σε αντίθεση με την κρίση δημόσιου χρέους του 2011 και του 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει τώρα στη διάθεσή της ισχυρά εργαλεία.
Για παράδειγμα, το «Εργαλείο Προστασίας της Μετάδοσης» (Transmission Protection Instrument – TPI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά ομολόγων από μεμονωμένες χώρες του ευρώ σε απεριόριστο βαθμό, προκειμένου να αποτραπούν ακατάλληλα υψηλά ασφάλιστρα απόδοσης.
«Και μόνο το γεγονός ότι η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει θα πρέπει να αποτρέψει τη διάχυση σε άλλες χώρες και επίσης να εμποδίσει τα γαλλικά ασφάλιστρα απόδοσης να φτάσουν στα ύψη που αναφέρθηκαν το 2011», δήλωσε ο Gitzel.
Χθες το βράδι, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ ανατράπηκε με ψήφο εμπιστοσύνης. Ήθελε να μειώσει το εθνικό έλλειμμα από 6,1% σε 5,0%. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος προβλέπουν στην πραγματικότητα ανώτατο όριο το 3%.
«Μέχρι να ψηφιστεί ένας νέος δημοσιονομικός νόμος, μια πολύ περιοριστική δημοσιονομική πολιτική είναι στον ορίζοντα στη Γαλλία», δήλωσε ο Ντάνιελ Χάρτμαν (Daniel Hartmann), επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Bantleon.
«Εξάλλου, οι δαπάνες θα έχουν τότε ανώτατο όριο στο επίπεδο του προηγούμενου έτους». Θα υπάρξει επίσης μια «κρυφή» αύξηση της φορολογίας, καθώς δεν θα ισχύει πλέον η αυτόματη προσαρμογή του πίνακα φορολογίας εισοδήματος στον πληθωρισμό. «Αυτό θα συμβάλει σε σημαντική αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών», δήλωσε ο Hartmann.