Κίνδυνο αποτελεί η έκθεση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης, της Γαλλίας, σε νέα μακροοικονομικά σοκ, σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία της χώρας.
Η Cour des Comptes προειδοποίησε ότι τα τρέχοντα σχέδια για την αποκατάσταση των «ανησυχητικών» δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας στερούνται ήδη αξιοπιστίας, καθώς πολιτικά κόμματα με επεκτατικές πολιτικές φορολόγησης και δαπανών αγωνίζονται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές γεννώντας αμφιβολίες για τα μελλούμενα στην γαλλική οικονομία.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε τον Απρίλιο νέες περικοπές δαπανών και μέτρα ενίσχυσης των εσόδων για να επανέλθει σε ευθυγράμμιση με τα εκτροχιασμένα σχέδια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2027.
Αλλά ο κρατικός ελεγκτής δήλωσε τη Δευτέρα (15.07.2024) ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα βασίστηκε σε «ιδιαίτερα αισιόδοξες» προβλέψεις ανάπτυξης, πρωτοφανείς περικοπές δαπανών και ασαφή μέτρα για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.
Η κυβέρνηση φάνηκε επίσης να μην έχει υπολογίσει τις επιβαρυντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας σύσφιξης, πρόσθεσε.
«Αυτή η πορεία δεν φαίνεται να είναι πολύ αξιόπιστη ή πολύ ρεαλιστική», ανακοίνωσε η Cour des Comptes. «Τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας βρίσκονται επομένως σε μια ανησυχητική κατάσταση».
Η αξιολόγηση αποτελεί άλλη μια «κόκκινη σημαία» για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η επόμενη κυβέρνηση της οποίας θα πρέπει να βρει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα ή εξοικονομήσεις ετησίως για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας είναι ήδη καλυμμένος από αβεβαιότητα μετά τις ταραχώδεις εκλογές. Σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το ξεπούλημα των γαλλικών ομολόγων οδήγησε το ασφάλιστρο στο κόστος δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με τη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.
Ενώ οι εντάσεις στην αγορά έχουν έκτοτε εκτονωθεί, καθώς κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να έχει ελεύθερη βούληση στον προϋπολογισμό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που υπόσχεται τεράστια αύξηση των δημόσιων δαπανών αναδείχτηκε πρώτο με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.
Παρόλα αυτά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα πρέπει να αμβλύνει τις προτάσεις του για να σχηματίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ικανή να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ άνοιξε την πόρτα για την επίτευξη συναίνεσης για συγκεκριμένα σχέδια, αλλά περιόρισε τα περιθώρια συμβιβασμού προειδοποιώντας ότι το μανιφέστο της Αριστεράς αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία και ότι τα σχέδια του Μακρόν για δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να αποδυναμωθούν.
Σε γραπτή απάντηση στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, ο Λε Μερ και ο υπουργός προϋπολογισμού δήλωσαν ότι το υπουργείο Οικονομικών συμμερίζεται πολλές από τις παρατηρήσεις. Συμπλήρωσαν όμως ότι η κυβέρνηση κατέβαλε πρωτοφανείς προσπάθειες για τη διόρθωση του προϋπολογισμού φέτος και ότι το υψηλό χρέος και το έλλειμμα το 2023 ήταν αποτέλεσμα των επιλογών για την προστασία της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
«Πιο περιοριστικές και λιγότερο προστατευτικές επιλογές για τα δημόσια οικονομικά θα είχαν σίγουρα δημιουργήσει περισσότερες κοινωνικές δυσκολίες και λιγότερη ανάπτυξη και δημιουργία πλούτου, χωρίς καμία εγγύηση ότι το τελικό ισοζύγιο των δημόσιων οικονομικών θα ήταν καλύτερο», δήλωσε ο Λε Μερ.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά Ντε Γκαλώ προειδοποίησε επίσης ότι δεν υπάρχει «κρυμμένος θησαυρός» και δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας εάν οδηγήσει σε βαθύτερα ελλείμματα.
Ακόμη και πριν από τις εκλογές, η Γαλλία βρισκόταν στο στόχαστρο των επενδυτών μετά την υποβάθμιση της χώρας από την S&P Global Ratings. Κατά την προετοιμασία των εκλογών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κίνησε επίσης διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά του Παρισιού.
Η Cour des Comptes δήλωσε ότι η Γαλλία αποκλίνει όλο και περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις προσπάθειές της να περιορίσει το έλλειμμα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Το υψηλότερο κόστος του χρέους περιορίζει όλες τις άλλες δαπάνες και επενδύσεις και αφήνει τη Γαλλία «επικίνδυνα εκτεθειμένη» εάν υπάρξει άλλο οικονομικό σοκ, σχολίασε.
«Είναι ζωτικής σημασίας, όπως προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα σταθερότητας, να επιστρέψει το έλλειμμα κάτω από το 3% της οικονομικής παραγωγής και να μπει το χρέος σε πτωτική τροχιά» σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ανακοίνωσε η υπηρεσία. «Αλλά η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση πιο ρεαλιστικών και πιο αξιόπιστων προβλέψεων από ό,τι συμβαίνει σήμερα».