Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Γαλλίας διατήρησε αμετάβλητα τα σχέδια πώλησης ομολόγων 300 δισ. ευρώ το 2025 σε συμφωνία με τον αρχικό στόχο, καθώς αναμένει νέο προϋπολογισμό μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Το Agence France Tresor, ή AFT, δήλωσε ότι θα πουλήσει 300 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Γαλλίας το επόμενο έτος, χωρίς τις επαναγορές. Αυτό είναι σύμφωνο με την πρόβλεψη του αρχικού σχεδίου που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, μετά από πωλήσεις ύψους 285 δισ. ευρώ φέτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εάν το ποσό αυτό πρέπει να αλλάξει αργότερα μέσα στο έτος, θα το κάνουμε και θα το ανακοινώσουμε στους επενδυτές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AFT, Αντουάν Ντερέν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτική και δημοσιονομική αναταραχή, αφού αριστεροί και ακροδεξιοί βουλευτές συντονίστηκαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ για τα δημοσιονομικά του σχέδια. Ο πρώην πρωθυπουργός σχεδίαζε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2025 από 6,1% φέτος μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την περασμένη εβδομάδα τον Φρανσουά Μπαϊρού για να διαδεχθεί τον Μπαρνιέ, αλλά ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη επιλέξει υπουργικό συμβούλιο για να επιχειρήσει να περάσει έναν νέο προϋπολογισμό. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία θα βασιστεί σε νομοθεσία έκτακτης ανάγκης από τον Ιανουάριο, η οποία επαναλαμβάνει τους ίδιους φόρους με πέρυσι, επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανείζεται χρήματα και να εκδίδει διατάγματα δαπανών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο ειδικός νόμος εξουσιοδοτεί το AFT να συνεχίσει να πραγματοποιεί όλες τις ταμειακές και χρεωστικές πράξεις για να εξασφαλίσει την οικονομική συνέχεια του κράτους», δήλωσε ο Ντερέν.
Αν και ο Μπαϊρού δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς τις πολιτικές του προτεραιότητες, η κυβέρνησή του ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις στη φορολογία και τις δαπάνες που θα διογκώσουν το έλλειμμα που θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση χρέους. Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί απότομα εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η πολιτική και δημοσιονομική αβεβαιότητα έχει προκαλέσει τριγμούς στις γαλλικές αγορές χρέους από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερες αποζημιώσεις, δεδομένων των αμφιβολιών για την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους της.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαπραγματεύεται γύρω στις 81 μονάδες βάσης, σχεδόν διπλάσια από εκεί που ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το χάσμα έφτασε στο μέγιστο των 90 μονάδων βάσης στα τέλη Νοεμβρίου, το μεγαλύτερο από το 2012.