Ένα πολιτικό σοκ στη Γαλλία ανάγκασε τους επενδυτές ομολόγων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι ένα άμεσο ζήτημα για την και κάτι που αφορά τα επόμενα χρόνια.
Η Γαλλία επωφελούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από το γεγονός ότι οι επενδυτές απέρριπταν την απειλή που συνιστούσαν τα άσχημα δημόσια οικονομικά της, δεδομένης της κεντρικής της θέσης εντός της ζώνης του ευρώ. Αυτή η ηρεμία κινδυνεύει τώρα, σημειώνει το Bloomberg. Πρώτον, η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές οδήγησε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων να διευρυνθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό από την κρίση δημόσιου χρέους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας, διαβρώνοντας την κάλυψη που παρείχαν οι φιλο – επιχειρηματικές πολιτικές του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πλέον, με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών να είναι ένα πολιτικά αδύναμο κοινοβούλιο (καθώς κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία), οποιαδήποτε νέα γαλλική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προωθήσει περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή να βρει κοινό έδαφος στη δημοσιονομική πολιτική, με φαινομενικά αγεφύρωτες διαιρέσεις όσον αφορά τους φόρους και τις κρατικές δαπάνες.
Αρκεί να προσέξει κανείς το premium απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων: Κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, ακόμη και αφού οι αγορές εξέφρασαν ανακούφιση χθες (8.7.2024) ότι ούτε η αριστερά ούτε η ακροδεξιά θα έχουν πλειοψηφία.
Η Societe Generale SA αναφέρει ότι το spread έχει εισέλθει πιθανότατα σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος τιμών, ιδίως επειδή το “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” ήταν ο νικητής – έκπληξη στην ψηφοφορία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι γαλλικές εξελίξεις εγείρουν ήδη ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι αποδόσεις αποζημιώνουν σωστά τους κατόχους ομολόγων σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας, με τους ψηφοφόρους σε όλο τον κόσμο να βγάζουν την απογοήτευσή τους ψηφίζοντας πολιτικούς που έχουν κερδίσει την εύνοια με ανορθόδοξες δημοσιονομικές πολιτικές. Οι ανησυχητικές μετρήσεις του χρέους μπορούν να φανούν εντελώς επικίνδυνες μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, μια υπενθύμιση ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα των επιμέρους εθνών με κίνδυνο.
Πέρα από τη Γαλλία, ο περασμένος μήνας κατέδειξε την ευθραυστότητα των αγορών ομολόγων σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου τα spreads έχουν επίσης διευρυνθεί, και οι ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές ποντάρουν σε πληθωριστικά κίνητρα.
Παγκόσμιο πρόβλημα
Σε όλο τον κόσμο, οι σωροί των κρατικών χρεών αυξάνονται εδώ και χρόνια, διογκούμενοι καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να θωρακίσουν τις οικονομίες από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού. Ενώ ήταν εύκολο να κλείσει κανείς τα μάτια όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, η πρόκληση της αναχρηματοδότησης και της εξυπηρέτησης τόσο μεγάλου χρέους προκαλεί τώρα μεγαλύτερη ανησυχία.
Ταυτόχρονα, το υψηλότερο κόστος ζωής και ζητήματα όπως η μετανάστευση ωθούν τους ψηφοφόρους προς λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα, τα οποία συχνά προβάλλουν τον πρόσθετο δανεισμό ως λύση.
«Είναι το χειρότερο και από τους δύο κόσμους», δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Zurich Insurance Co. «Βλέπουμε επίπεδα χρέους σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα έχουμε λαϊκιστικά κόμματα που προηγούνται ή κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις, υποσχόμενα περαιτέρω δαπάνες».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες για χρόνια είχαν την ανοχή των επενδυτών χάρη στο αποθεματικό καθεστώς του δολαρίου, προκαλούν ολοένα και περισσότερο ανησυχία. Ένα έλλειμμα που πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια έχει καταστήσει την αγορά ομολόγων ευάλωτη σε κραδασμούς, ένας κίνδυνος που θα αυξηθεί μόνο αν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακαταλάβει την εξουσία τον Νοέμβριο του 2024. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς έχουν ανέβει πρόσφατα, όταν φαίνεται ότι οι πιθανότητες γέρνουν περισσότερο υπέρ του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη βιώσει από πρώτο χέρι πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Η Liz Truss υπηρέτησε μόλις 49 ημέρες ως πρωθυπουργός το 2022, αφού τα σχέδιά της για σαρωτικές μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές προκάλεσαν σοκ στην αγορά χρυσού. Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών έχει επανειλημμένα δηλώσει στις αγορές ότι θα επιδιώξει να ασκήσει δημοσιονομική πειθαρχία.
Η κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα αποτελεσματικό προειδοποιητικό παράδειγμα. Στην Ιταλία, όπου το χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 140% της παραγωγής, οι επενδυτές αρχικά τρόμαξαν όταν εξελέγη η Τζόρτζια Μελόνι λόγω φόβων ότι θα αυξήσει τον δανεισμό. Έκτοτε, ακολούθησε μια πιο συντηρητική πορεία από ό,τι αναμενόταν, βοηθώντας το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας να αγγίξει χαμηλό διετίας τον Μάρτιο.
Επιστρέφοντας στη Γαλλία, η πρόκληση θα είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα βγάλουμε πέρα. Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνιών ξεκίνησαν άσχημα, με την αριστερά να δηλώνει από την αρχή ότι δεν θα υποχωρήσει από τις βασικές δεσμεύσεις για την αντιστροφή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ή την αναπροσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό.
Ο Nicolas Forest, επικεφαλής επενδύσεων της Candriam, προειδοποίησε ότι η στενά παρακολουθούμενη διαφορά απόδοσης έναντι της Γερμανίας θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόσφατη κορυφή των 86 μονάδων βάσης.
«Το ερώτημα αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα: τι μπορούμε να περιμένουμε όσον αφορά την πολιτική; Τι μπορούμε να περιμένουμε σχετικά με το έλλειμμα;», δήλωσε. «Η Γαλλία έχει γίνει ο αδύναμος άνδρας της Ευρώπης».