Site icon NewsIT
13:53 | 11.07.24

Γαλλία: «Καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση η κάλυψη δαπανών 15 δισ. ευρώ ετησίως

Γαλλία: «Καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση η κάλυψη δαπανών 15 δισ. ευρώ ετησίως

Flag of France, Economy and Euro Money

Newsit Newsroom

Η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα χρειαστεί να βρει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ (16,2 δισ. δολάρια) σε επιπλέον έσοδα ή αποταμιεύσεις ετησίως για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το σύνολο αυτό συμπεριλήφθηκε σε πρόταση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Γαλλία τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η προσαρμογή αντιστοιχεί σε περίπου 0,55% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε διάστημα επτά ετών.

Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για σκληρές διαπραγματεύσεις με μια μελλοντική γαλλική κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί.

Η Γαλλία ήταν ένα από τα πολλά κράτη – μέλη που επιπλήχθηκαν τον Ιούνιο για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της EE και υπόκειται πλέον σε καθεστώς παρακολούθησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές κυρώσεις.

Η συμφωνία για οποιεσδήποτε περικοπές δαπανών στη Γαλλία θα είναι μια μεγάλη απόφαση μετά τις πρόωρες εκλογές του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Μια αριστερή συμμαχία κέρδισε την ψηφοφορία, αλλά δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των βουλευτών και το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο που διχάζεται από διαιρέσεις σχετικά με την δημοσιονομική πολιτική.

Η απερχόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι είχε δεσμευτεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να περιορίσει τις δαπάνες φέτος, αλλά τα κόμματα που είναι σε θέση να σχηματίσουν την επόμενη έχουν δεσμευτεί για τεράστιες αυξήσεις. Ακόμη και το βιαστικά συναρμολογημένο μανιφέστο της ίδιας της ομάδας του Μακρόν θα πρόσθετε περίπου 21 δισ. ευρώ ετησίως στο έλλειμμα, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Institut Montaigne.

Δεδομένης της επιβάρυνσης του χρέους και του ελέγχου από τις Βρυξέλλες, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλάου προειδοποίησε σήμερα (11.7.2024)  ότι η χώρα δεν πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.

«Δεν μπορούμε να σκάψουμε βαθύτερα ελλείμματα», είπε στο ραδιόφωνο Franceinfo. «Κοστίζουν όλο και περισσότερο η χρηματοδότηση και επιβαρύνουν την κυριαρχία μας».

Ο απολογισμός των 15 δισ. ευρώ είναι μέρος των διαπραγματεύσεων προκειμένου η Γαλλία να έχει περισσότερο χρόνο για να φτάσει κάτω από το ανώτατο όριο του ελλείμματος του μπλοκ του 3% τoυ ΑΕΠ, παρατείνοντας τον επιτρεπόμενο ορίζοντα από τέσσερα χρόνια σε επτά χρόνια, ανέφεραν οι πολίτες. Το αδιέξοδο της Γαλλίας περιπλέκει τις συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα συνόδευαν αυτή τη μεγαλύτερη προοπτική, είπαν οι πολίτες.

Στα μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας που επρόκειτο να εφαρμοστεί. Ωστόσο, τη νύχτα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέστειλε την εφαρμογή των αλλαγών.

Χωρίς παράταση του χρονικού ορίζοντα, η χώρα θα πρέπει να περικόψει δραστικότερα τα σχέδια. Η προσαρμογή που απαιτείται θα πρέπει να είναι 0,94% του ΑΕΠ σε ένα τετραετές σενάριο και 0,54% σε επτά χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bruegel, μιας δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών.

Ο αναλυτής της PIMCO Europe Sovereign Credit, Nicola Mai, δήλωσε εχθές (10.7.2024) στην τηλεόραση του Bloomberg ότι εκτιμά πως οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί στο Παρίσι θα παίξει τελικά μπάλα.

«Θα έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση – μια κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε. «Όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, πιθανότατα θα ικανοποιήσει σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις της Επιτροπής όσον αφορά τα ελλείμματα».

Οι συστάσεις προς τις χώρες που διατυπώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν ως στόχο να τις καθοδηγήσουν καθώς προετοιμάζονται να στείλουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια στις Βρυξέλλες έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους πρόσφατα ανανεωμένους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Τα σχέδια αυτά εξετάζονται στη συνέχεια από τους αξιωματούχους και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και χρησιμεύουν ως βάση για τους ετήσιους προϋπολογισμούς που οι χώρες πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ένα κράτος μέλος και η Επιτροπή μπορούν να συμφωνήσουν να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής τον Σεπτέμβριο κατά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Όμως, αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ, μετά από πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να συστήσουν την πλήρη εφαρμογή της υποβολής που απέστειλαν οι Βρυξέλλες τον Ιούνιο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Για τους επενδυτές ομολόγων, η δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που το χρέος της ξεπερνά ήδη το 110% του ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται.

Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν γαλλικά ομόλογα σε σύγκριση με τα ασφαλέστερα γερμανικά αντίστοιχα έχει ήδη εκτοξευθεί, καθώς η αγορά στρέφεται εναντίον αυτής της προοπτικής. Η διαφορά κυμαίνεται τώρα στις 65 μονάδες βάσης, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 40 μονάδων βάσης περίπου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν παραχωρήσει στη Γαλλία μια «καλοκαιρινή ανάπαυλα», η πίεση από τους επενδυτές μπορεί να αυξηθεί πριν από τις προγραμματισμένες εκθέσεις των εταιρειών αξιολόγησης αργότερα φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Barclays Bank, Κρίστιαν Κέλλερ, στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Η Γαλλία πρέπει να κάνει κάτι, και πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που φαίνεται να προτείνουν τα περισσότερα κόμματα αυτή τη στιγμή», είπε. «Με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει πίεση στα γαλλικά spreads, πιο μακριά από εκεί που βρισκόμαστε τώρα».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version