Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

Γαλλία: Με φόντο το κάλεσμα του ακροδεξιού Μπαρντελά για απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες ανοίγουν οι αγορές

Γαλλία: Με φόντο το κάλεσμα του ακροδεξιού Μπαρντελά για απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες ανοίγουν οι αγορές

Με φόντο το κάλεσμα του ηγέτη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, για απόλυτη πλειοψηφία στις πρώρες εκλογές της 30ης Ιουνίου – 7ης Ιουλίου στη Γαλλία ανοίγει σήμερα το χρηματιστήριο του Παρισίου, το οποίο έχει πληγεί βάναυσα ειδικά με τα δραματικά για το Μακρόν αποτελέσματα των ευρωεκλογών. 

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κάλεσε τους οπαδούς του να δώσουν στο κόμμα του και στους συμμάχους του μια ηχηρή νίκη στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας για να μπορέσει να κυβερνήσει, θέτοντας έναν υψηλό πήχη για να αναλάβει η ακροδεξιά τα ηνία της χάραξης πολιτικής.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν έχει τις καλύτερες πιθανότητες να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας που ξεκινούν στις 30 Ιουνίου, οι προβλέψεις δεν το δείχνουν να κερδίζει περισσότερες από τις μισές από τις 577 έδρες, επισημαίνει το Bloomberg. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν 33% στον Εθνικό Συναγερμό, 28% στο κεντροαριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και 18% στο κόμμα του Μακρόν.

«Για να κυβερνήσω, χρειάζομαι την απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε ο Μπαρντέλα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien. «Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την καθημερινή ζωή των Γάλλων σε συνύπαρξη με μια σχετική πλειοψηφία; Κανείς. Λέω στον γαλλικό λαό: για να μας δοκιμάσει, χρειαζόμαστε μια απόλυτη πλειοψηφία».

Η προοπτική σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης από τον Εθνικό Συναγερμό με πρωθυπουργό τον Μπαρντελά, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, έχει προκαλέσει σοκ στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και ταρακούνησε τους επενδυτές που πούλησαν γαλλικά περιουσιακά στοιχεία την περασμένη εβδομάδα. 

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Bardella προσπάθησε επίσης να δείξει μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση στην οικονομική πολιτική. Επανέλαβε ότι η πρώτη του κίνηση ως πρωθυπουργός θα είναι η διενέργεια ανεξάρτητου ελέγχου των δημόσιων οικονομικών που θα καθορίσει την ικανότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Ερωτηθείς για την απότομη διεύρυνση του γαλλικού κόστους δανεισμού σε σύγκριση με το γερμανικό μετά την αιφνιδιαστική εκλογική προκήρυξη του Μακρόν, είπε ότι «θα επανέλθει στο φυσιολογικό και θα σταθεροποιηθεί».

«Στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Μπαρντελά. «Η φιλοδοξία μου είναι να αναπτύξουμε τα μέτρα μας και να δείξουμε τη δημοσιονομική μας σοβαρότητα».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις