Διεθνή

Γαλλία: Παράθυρο για υψηλότερα ελλείμματα εάν οι δασμοί «γονατίσουν» την οικονομία – Αποκλείονται περαιτέρω περικοπές

Η ασθενέστερη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος αντανακλά τις σαρωτικές συνέπειες των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο

Η Γαλλία απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών δαπανών για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, εάν ένας εμπορικός πόλεμος πλήξει την οικονομία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των τρεμάμενων δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Σε ένα σενάριο όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας και τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, θα χρειαστεί να «αποδεχθούμε» ένα υψηλότερο δημοσιονομικό κενό από το προγραμματισμένο, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ μιλώντας για την προσπάθεια της χώρας να μειώσει το έλλειμμα της.

«Ακόμη και αν η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν θέλω να προβούμε σε περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους Γάλλους», είπε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ασθενέστερη δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος αντανακλά τις σαρωτικές συνέπειες των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για εμπορικό πόλεμο.

Πριν από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου στις 2 Απριλίου για την επιβολή δασμών σε όλους τους εμπορικούς εταίρους -συμπεριλαμβανομένου του 20% στις εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η γαλλική κυβέρνηση είχε επαναβεβαιώσει ένα σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού στο 5,4% της οικονομικής παραγωγής φέτος, διαφημίζοντας πιθανά μέτρα αργότερα αυτόν τον μήνα για να παραμείνει σε καλό δρόμο.

Ο στόχος αυτός είχε τεθεί στο καθυστερημένο νομοσχέδιο προϋπολογισμούτου 2025 που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση κατέρρευσε σε μια παρατεταμένη διαμάχη. Οι εν λόγω πολιτικές και δημοσιονομικές δυσκολίες υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γαλλία πέρυσι, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε σχέση με τους ομολόγους της.

Ο Λομπάρ έχει καταστήσει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Γαλλίας όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά κορυφαία προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο τέλος του 2024. Την Παρασκευή, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αστοχία στο έλλειμμα θα είναι «παροδική».

«Η δέσμευση που έχουμε αναλάβει έναντι των Ευρωπαίων και των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι το επίπεδο των δαπανών», είπε. «Για εμάς είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις δημόσιες δαπάνες και να τις αλλάζουμε με σταθερό τρόπο».

Ο Λομπάρ πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε ακόμη να έχει μια χρονιά «θετικής, αν και μέτριας ανάπτυξης», εάν επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα προβλέπει την άρση των δασμών.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.
ΗΠΑ: Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, αρνείται ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων
The West Front of the U.S. Capitol building is pictured in Washington