Δεν θα δεχτεί «τεχνητές προθεσμίες» για τον προϋπολογισμό από την Μαρίν Λε Πεν (Marine Le Pen) τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν (Antoine Armand) της Γαλλίας, ακόμη και όταν η ακροδεξιά ηγέτιδα έδωσε την ισχυρότερη ένδειξη ότι είναι έτοιμη να ανατρέψει την κυβέρνηση ήδη από αυτή την εβδομάδα.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν έχει απειλήσει να υποστηρίξει πρόταση δυσπιστίας, εκτός εάν ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ (Michel Barnier) τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του 2025 της Γαλλίας για να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό. Η ακροδεξιά ηγέτιδα είπε στον Μπαρνιέ ότι πρέπει οι αλλαγές να γίνουν μέχρι και σήμερα (2.12.2024) που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναμένεται να κινήσουν τη διαδικασία για την προκήρυξη της ψήφου δυσπιστίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η γαλλική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα», δήλωσε ο Αρμάν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες Κυριακή (1.12.2024). «Δεν θα εκβιαστούμε», συμπλήρωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.
Οι επενδυτές ομολόγων τιμώρησαν τη Γαλλία αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της, ενώ μαίνονταν οι πολιτικές αντιδικίες στο Παρίσι, ωθώντας το κόστος δανεισμού σε κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο και της Ελλάδας και οδηγώντας τον Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι πολιτικές δυσκολίες και η νευρικότητα των αγορών ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μια προσπάθεια να φέρει σαφήνεια στην Εθνοσυνέλευση, όπου το κόμμα του δεν είχε ήδη την απόλυτη πλειοψηφία.
Η Λε Πεν, η οποία ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, του Εθνικού Συναγερμού, σημείωσε ήδη μια νίκη την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μπαρνιέ συμφώνησε να εγκαταλείψει την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού. Αυτό ενθάρρυνε το ακροδεξιό κόμμα να προσθέσει και άλλα αιτήματά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ευρώ υποχώρησε στις πρώτες συναλλαγές σήμερα (2.12.2024) στην Ασία, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα σχόλια του Αρμάν. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε κατά περίπου 0,4% σε περίπου 1,054 δολάρια.
«Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία σίγουρα δεν βοηθάει το ευρώ», δήλωσε ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank Ltd. στο Σίδνεϋ. «Μια πραγματική κατάρρευση της κυβέρνησης μέσω μιας επιτυχημένης ψήφου δυσπιστίας θα πρόσθετε ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας».
Το νομοσχέδιο του Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό, το οποίο ενσωματώνει προσαρμογές ύψους 60 δισ. ευρώ, αποτελεί μια προσπάθεια να μπει τάξη στη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, με το έλλειμμα της χώρας να αναμένεται να φθάσει το 6,1% της οικονομικής παραγωγής φέτος.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτέν (Laurent Saint-Martin) δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien το Σαββατοκύριακο ότι τα αιτήματα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισ. ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
Η Λε Πεν ξέσπασε εναντίον των σχολίων, λέγοντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ «έβαλε τέλος στις συζητήσεις». Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές της, τότε το κόμμα της θα ενωθεί με την Αριστερά για να ρίξει την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντέλα (Jordan Bardella) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της «από πείσμα και σεχταρισμό».
Η όλο και πιο μαχητική στάση του ακροδεξιού κόμματος έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Λε Πεν ετοιμάζεται να διώξει την κυβέρνηση.
Το ασφάλιστρο απόδοσης μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων και των ασφαλέστερων γερμανικών ισοδυνάμων, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης κινδύνου, άγγιξε πρόσφατα τις 90 μονάδες βάσης -το μεγαλύτερο από το 2012- προτού περιοριστεί ξανά σε περίπου 80 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Ο δείκτης αναφοράς μετοχών της Γαλλίας βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά του σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2010.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα έφτασε για λίγο την απόδοση της Ελλάδας, μιας χώρας που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης δημόσιου χρέους. Ο Αρμάν απέρριψε τη σύγκριση, λέγοντας ότι η οικονομία της Γαλλίας είναι σταθερή.
«Η Ελλάδα έκανε απίστευτη δουλειά μετά την κρίση για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες», είπε. «Αλλά η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα. Η οικονομία της Γαλλίας δεν είναι η οικονομία της Ελλάδας».