Τετάρτη, 11 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Γαλλία: Σε κρίση το Παρίσι ως ο μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης

Γαλλία: Σε κρίση το Παρίσι ως ο μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης
Φωτογραφία: Reuters

Σε κρίση βρίσκεται η πορεία του Παρισιού στο να αποτελέσει το εναλλακτικό μεγαλύτερο οικονομικό κόμβο της Ευρώπης μετά το Brexit, μετά την προκήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του πείθοντας τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων να συρρεύσουν στο Παρίσι μετά το Brexit. Η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μπορεί να προβληματίσει ορισμένους στον κλάδο.

Παγκόσμιες εταιρείες όπως η JPMorgan και η Bank of America έχουν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων και εκατοντάδες υπαλλήλους στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια, σε ένα στοίχημα ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα ανταγωνιζόταν μια μέρα το Λονδίνο ως ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι η ώθηση αυτή δημιούργησε περισσότερες από 7.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στον κλάδο, όπου η άνοδος των επιτοκίων τροφοδότησε κέρδη ρεκόρ. Τίποτα από αυτά δεν είναι πιθανό να αντιστραφεί βραχυπρόθεσμα. Ιδιαιτέρως, ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες παραδέχονται ότι ανησυχούν για θέματα όπως οι άδειες εργασίας και οι φόροι.

Οι υπεύθυνοι για τις συμφωνίες προετοιμάζονται για την καθυστέρηση των συναλλαγών, ενώ οι επενδυτικές εταιρείες προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που υιοθετηθούν ακραία μέτρα. Οι γαλλικές μετοχές και ιδιαίτερα οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει μαζί με τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Εάν ένα από τα άκρα κερδίσει στις εκλογές, τότε θα έχει αντίκτυπο», δήλωσε ο Στέφαν Ράμποσον (Stephane Rambosson), επικεφαλής της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Vici Advisory. «Είναι αρκετά δυαδική η κατάσταση».

Το Παρίσι υπήρξε σημαντικός ωφελημένος από το Brexit, καθώς ο Μακρόν βελτίωσε τη φιλοεπιχειρηματική του φήμη μειώνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και μεταρρυθμίζοντας τον εργασιακό κώδικα. Μόλις τον περασμένο μήνα, φιλοξένησε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street στις Βερσαλλίες, ενώ η κυβέρνησή του εισήγαγε περισσότερα μέτρα για να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που θα καταστήσει φθηνότερες τις απολύσεις των εμπόρων.

Οι πρόωρες εκλογές που ξεκινούν στις 30 Ιουνίου κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε αναμέτρηση για τις οικονομικές πολιτικές που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Μακρόν.

Ενώ τα τελικά αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν σε δύο στάδια είναι δύσκολο να προβλεφθούν, το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, θα είναι μια κάτω βουλή στην οποία κανένα από τα τρία κύρια μπλοκ – το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ή το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του – δεν θα καταλήξει με απόλυτη πλειοψηφία.

Το πόσο κοντά σε αυτό θα βρεθεί οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις ομάδες θα καθορίσει το πόσο ασταθής θα γίνει η γαλλική πολιτική, και ίσως η πολιτική, ως αποτέλεσμα. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση εν μέσω ανησυχιών ότι η Γαλλία θα μπορούσε να βυθιστεί σε αστάθεια και τα δημόσια οικονομικά της να επιδεινωθούν.

Οι μετοχές της Credit Agricole SA και της BNP Paribas SA, των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, έχουν χάσει περισσότερο από 9% από την ανακοίνωση του Μακρόν στις 9 Ιουνίου, οδηγώντας τους Ευρωπαίους δανειστές σε πτώση. Η Societe Generale SA έχει υποχωρήσει κατά 14%.

«Η αβεβαιότητα που συνδέεται με τις εκλογές έχει θέσει τη χρηματοπιστωτική κοινότητα σε κατάσταση αναμονής», δήλωσε ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι (Francesco Galietti), συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικών κινδύνων Policy Sonar με έδρα τη Ρώμη.

Ωστόσο, ακόμη και αν το δεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν κερδίσει, θα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν ασφαλές καταφύγιο αλλού, δεδομένου ότι ακόμη πιο ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα”.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις επιχειρήσεις που συρρέουν στο Παρίσι μετά το Brexit δεν έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει αλλαγές, και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις λένε ότι οι επενδύσεις τους έγιναν με μακροπρόθεσμη προοπτική που δεν επηρεάζεται από την τρέχουσα αστάθεια.

Ιδιωτικά, τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα λένε ότι η απόφαση του Μακρόν, η οποία ανακοινώθηκε μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, τους αιφνιδίασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ορισμένοι είχαν ήδη εμπλακεί σε συνομιλίες με τους νομοθέτες και την κυβέρνηση σχετικά με έναν πιθανό φόρο στις επαναγορές στον επόμενο προϋπολογισμό, δήλωσε το πρόσωπο.

Τώρα, ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα είχε μια νίκη της ακροδεξιάς στην ικανότητά τους να μετακινήσουν προσωπικό από το εξωτερικό, δήλωσε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ιδιωτικές συζητήσεις. Η φορολογία παραμένει ένας άλλος τομέας ανησυχίας, σε περίπτωση που οι υποστηρικτές πιο ακραίων πολιτικών κερδίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Σένγκεν και η παροχή προτεραιότητας στους Γάλλους υπηκόους στην αγορά εργασίας ήταν μέρος των παλαιότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της Λε Πεν. Τόσο τα κόμματα της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς θα επιδιώξουν πιθανότατα την επιβολή φόρου πλούτου, σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs.

Εκτός από την επανεξέταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις εταιρείες, ο αριστερός συνασπισμός αναμένεται να προωθήσει έναν υψηλότερο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, έγραψαν.

Οι τραπεζίτες επενδύσεων, εν τω μεταξύ, αναμένουν ότι η δραστηριότητα θα σταματήσει, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα καθιστά δύσκολο να περάσουν οι συμφωνίες από τη γραμμή σε μια χώρα όπου οι εξαγορές τείνουν να ελέγχονται στενά από την κυβέρνηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το συνεχιζόμενο κυνήγι ταλέντων και να πλήξει τις προσπάθειες πρόσληψης ορισμένων διεθνών τραπεζών που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους στο Παρίσι.

Μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο Παρίσι είναι η JPMorgan, η οποία έχει πλέον περίπου 900 υπαλλήλους στην πόλη. Η Bank of America ήταν από τις πρώτες αμερικανικές τράπεζες που ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας βάσης πωλήσεων και συναλλαγών για την Ευρώπη στο γραφείο της στο Παρίσι. Έκτοτε ο τοπικός αριθμός των υπαλλήλων της αυξήθηκε από περίπου 100 σε 600 από πέρυσι. Η Citigroup Inc. έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων της σε περίπου 400.

Μεταξύ των μεγαλύτερων δανειστών που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο Παρίσι είναι η JPMorgan, η οποία έχει πλέον περίπου 900 υπαλλήλους στην πόλη.

Η Bank of America ήταν από τις πρώτες αμερικανικές τράπεζες που ανακοίνωσαν σχέδια για τη δημιουργία μιας βάσης πωλήσεων και συναλλαγών για την Ευρώπη στο γραφείο της στο Παρίσι. Έκτοτε ο τοπικός αριθμός των υπαλλήλων της αυξήθηκε από περίπου 100 σε 600 από πέρυσι. Η Citigroup Inc. έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των υπαλλήλων της σε περίπου 400.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν. «Οι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχουν μετακομίσει στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια δεν θα μετακομίσουν στη Φρανκφούρτη μόνο και μόνο λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων στις αρχές Ιουλίου», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι (Carsten Brzeski), επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της ING Diba AG στη Φρανκφούρτη. «Μπορώ όμως να φανταστώ ότι η Φρανκφούρτη θα γίνει απλώς λίγο πιο ελκυστική για νέες εταιρείες που εξακολουθούν να απομακρύνονται από το Λονδίνο».

Αυτή είναι επίσης η άποψη του Hubertus Vaeth, διευθύνοντος συμβούλου της Frankfurt Main Finance, μιας ομάδας πίεσης που προωθεί τη Φρανκφούρτη ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ο Rambosson λέει ότι το Λονδίνο είναι πιθανό να επωφεληθεί, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να επανεξετάζουν τη βρετανική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση εκεί αποφάσισε πέρυσι να καταργήσει τους τοπικούς περιορισμούς στις αμοιβές των τραπεζιτών.

«Οι φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια για να πείσουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες να μετακομίσουν στο Παρίσι ενορχηστρώθηκαν από τον Μακρόν», δήλωσε ο Βάεθ. «Αυτό δεν θα λειτουργήσει πλέον με την προσέγγιση της Λεπέν που απευθύνεται στους εργάτες. Τα κίνητρα που ήταν προσωρινά, όπως τα ατομικά φορολογικά πλεονεκτήματα, πιθανότατα δεν θα παραταθούν».

Για τις επενδυτικές εταιρείες που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήματα πελατών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η σταθερότητα είναι το κλειδί για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, δήλωσε ο Μπερτράντ Ραμπώ (Bertrand Rambaud, πρόεδρος της France Invest, μιας ομάδας πίεσης για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

«Υπάρχει ένα πράγμα που δεν μας αρέσει ως επενδυτές, και αυτό είναι η αβεβαιότητα», δήλωσε. «Δεν μπορείς να πάρεις επενδυτικές αποφάσεις που θα σε δεσμεύουν για πέντε, έξι ή επτά χρόνια αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον τόσο ασταθές όσο αυτό για το οποίο διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες».

Εκτός από την προοπτική νέων φόρων πλούτου και συναλλαγών, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα παρακολουθούν πώς η επόμενη κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Η Γαλλία και η Ιταλία δέχθηκαν επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την εβδομάδα για μεγάλα ελλείμματα, το πρώτο στάδιο μιας αντιπαράθεσης που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του μπλοκ και θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027. Ο δημοσιονομικός παρατηρητής της Γαλλίας αναφέρει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για το έλλειμμα στερείται συνοχής και αξιοπιστίας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε «σημαντικές» πρόσθετες προσπάθειες.

«Αν τα ισχυρά μέτρα που ανακοινώνουν ορισμένοι χτυπούσαν αύριο τη γαλλική αγορά», δήλωσε ο Rambaud, θα ήταν «σεισμός για την οικονομία».

Οι επενδυτές στις δημόσιες αγορές έχουν ήδη ψηφίσει με τα πόδια. Ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς CAC 40 έχασε 6,2% την περασμένη εβδομάδα, σπρώχνοντας τη Γαλλία κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της περιοχής βάσει αξίας.

Οι γαλλικές μετοχές είναι πλέον οι λιγότερο δημοφιλείς στην Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της BofA μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων στην περιοχή, μια απότομη μεταβολή από τον Μάιο, όταν η χώρα ήταν η κορυφαία επιλογή τους.

Για τον Στέφαν Μπουτζνά (Stephane Boujnah), ο οποίος διευθύνει τον διαχειριστή του χρηματιστηρίου Euronext NV, οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί, διότι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας θα διασφαλίσει ότι η όποια αλλαγή έρχεται δεν θα είναι τόσο ριζική όσο κάποιοι φοβούνται.

«Είναι απολύτως κατανοητό ότι ο κόσμος προβληματίζεται και προσπαθεί να αναλύσει τι συμβαίνει στη Γαλλία, επειδή η Γαλλία δεν έχει παράδοση στις πρόωρες εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του. Παρόλα αυτά, «δεν βλέπω καμία διάλυση αυτού που κάνει την ελκυστικότητα της Γαλλίας ή αυτού που έκανε την ελκυστικότητα της Γαλλίας σταθερή και ισχυρή τα τελευταία 10 χρόνια».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις