Διεθνή

Γαλλία: Στον αέρα η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για την ΕΕ και την Ουκρανία ενόψει των πρόωρων εκλογών

Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας προκαλεί ανησυχία σε ορισμένες πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρωτοβουλίες όπως οι κοινές στρατιωτικές δαπάνες και μια νέα προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας θα μπορούσαν να μείνουν στο περιθώριο.

Οι αμφιβολίες αυξάνονται σχετικά με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της ΕΕ μέσω συλλογικής χρηματοδότησης – μια ιδέα που υποστηρίζει σθεναρά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε αυτόν τον μήνα θα υπονομεύσουν τον ρόλο του ως ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου του να στείλει εκπαιδευτές του στρατού στην Ουκρανία.

Από τότε που γιόρτασε την πρώτη του εκλογική νίκη το 2017 με τον ευρωπαϊκό ύμνο, την “Ωδή στη Χαρά” του Μπετόβεν, ο Μακρόν είναι από τους κορυφαίους υποστηρικτές μιας ισχυρότερης, πιο ενοποιημένης ΕΕ. Αλλά έχει επίσης αγωνιστεί να φέρει μαζί του τόσο άλλους ηγέτες όσο και ψηφοφόρους, και σε μια ομιλία-ορόσημο νωρίτερα φέτος, προειδοποίησε ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στην πατρίδα του, το κόμμα του και οι σύμμαχοί του βρίσκονται πλέον σε κάποια απόσταση από τους ακροδεξιούς και αριστερούς αντιπάλους του στις δημοσκοπήσεις. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν μπορέσει να διευρύνει το προβάδισμά του και να εδραιώσει την πλειοψηφία, θα αποτελέσει θεμελιώδη πρόκληση για τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής του στρατού στη Γαλλία, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός υποβάλλεται από την κυβέρνηση, διοικείται από τον πρωθυπουργό και εγκρίνεται από το κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει με την κάτω βουλή του να κυριαρχείται από κόμματα με πολύ διαφορετικές προτεραιότητες μετά τους δύο γύρους ψηφοφορίας που έχουν οριστεί για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

Το στοίχημα του Μακρόν αφήνει ένα ερωτηματικό σχετικά με τις πρόσθετες αμυντικές δαπάνες της ΕΕ, για τις οποίες είχε αναζητήσει επιλογές για να τις αξιολογήσουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι επιλογές αυτές είναι πιθανό να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δήλωσε ότι ο κοινός δανεισμός εξακολουθεί να συζητείται και μπορεί να παραλειφθεί δεδομένης της ισχυρής αντίστασης των λιτών κρατών και του γεγονότος ότι η θέση της Γαλλίας είναι τώρα πιο αδύναμη.

Όλοι κοιτάζουν τη Γαλλία και εξετάζουν τον πιθανό αντίκτυπο στις πολιτικές της ΕΕ, δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο. Όλοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν μιλώντας για ιδιωτικές συζητήσεις.

Η ίδια η χρηματοδότηση της Γαλλίας είναι επίσης ανησυχητική. Ενώ ενέκρινε πέρυσι ένα νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες που εκτείνεται από το 2024 έως το 2030, ορισμένες δεσμεύσεις για αμυντικό εξοπλισμό που έγιναν έκτοτε παραμένουν χωρίς χρηματοδότηση. Ερωτήματα θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν σχετικά με την υπόσχεση του Μακρόν να παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια φέτος, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η ανησυχία για την πολιτική αστάθεια υποκίνησε τη φυγή σε περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια την περασμένη εβδομάδα, εξανεμίζοντας 258 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών της αγοράς της χώρας. Χθες (17.06.24) οι traders αρχικά εκμεταλλεύτηκαν τα σχόλια της Λεπέν ότι δεν θα προσπαθήσει να εκδιώξει τον Μακρόν, αν το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός κερδίσει όπως αναμένεται, αλλά το κλίμα παραμένει εύθραυστο πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου.

Η Λεπέν μπορεί να υιοθετήσει μια συμφιλιωτική προσέγγιση, προς το παρόν, για να παρουσιάσει τον εαυτό της “ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τις προεδρικές εκλογές του 2027”, σύμφωνα με τον Ζιλ Ιβάλντι, πολιτικό επιστήμονα στο CEVIPOF Ivaldi του Sciences Po.

Αλλά ένας πρωθυπουργός του Εθνικού Συναγερμού “θα είχε εντελώς ανταγωνιστικές θέσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν για τα ευρωπαϊκά θέματα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και την κλιματική αλλαγή”, είπε. “Δεδομένου του ρόλου της Γαλλίας στην Ευρώπη, θα ήταν μια αποδυνάμωση της Ευρώπης”.

Η αβεβαιότητα θα παραμείνει εν τω μεταξύ, για παράδειγμα σχετικά με μια άλλη υπόσχεση του Μακρόν να προμηθεύσει την Ουκρανία με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η υπόσχεση αυτή δόθηκε στην πλευρά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι μόλις δύο ημέρες πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο, αλλά ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών Mirage 2000-5 που θα στείλει η Γαλλία παραμένει ασαφής. Οι συνομιλίες με χώρες που διαθέτουν τέτοια αεροσκάφη βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Προσθέτοντας στις επιπλοκές του Μακρόν, μια ομάδα αριστερών κομμάτων βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση ενόψει του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση χθες το βράδι/

Το μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Πράσινους και ανυπότακτη Γαλλία, συγκέντρωνε ποσοστό 26,3% χθες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν βρισκόταν στο 32,7%.

Με σημαντικές διαφορές σε πολλά θέματα, η συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου παραμένει εύθραυστη και επιθυμεί να αποφύγει τον κατακερματισμό της αριστερής ψήφου με δημόσιες εσωτερικές διαμάχες. “Μαζί, ας δώσουμε την υπόσχεση να μην εγκαταλείψουμε ποτέ ο ένας τον άλλον”, δήλωσε ο Ολιβιέ Φορέ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε χθες.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα