Μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διεξαγάγει νέες εκλογές, διακυβεύεται ο ρόλος της Γαλλίας ως αξιόπιστου εταίρου στην ΕΕ. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος χρέους: τα γαλλικά κρατικά ομόλογα δέχονται πιέσεις.
Η προοπτική μιας δεξιάς κυβέρνησης στο Παρίσι ανησυχεί τις αγορές και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά τη διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα της Γαλλίας έχουν αυξηθεί πιο απότομα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κρίση του ευρώ το 2011.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αγορές φοβούνται μια νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National – RN) στις εκλογές σε δύο εβδομάδες (δηλαδή στις 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου), ακολουθούμενη από εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επίσης, οι άνθρωποι παρακολουθούν με αγωνία την επικείμενη στροφή προς τα δεξιά στη Γαλλία. «Ο Μακρόν είναι ένας παίκτης που παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο με αυτή την απόφαση», λέγεται στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η αβεβαιότητα έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιαμορφώνεται μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Σήμερα (17.06.24) το βράδι, οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν άτυπα στις Βρυξέλλες για να διευκρινίσουν το ζήτημα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της στρατηγικής ατζέντας της Κοινότητας για τα επόμενα χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, οι άνθρωποι προβληματίζονται για το βαθμό στον οποίο ο Μακρόν εξακολουθεί να φαίνεται ικανός να δράσει στο πεδίο αυτό. Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις πολύ γρήγορα».
Ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Ζαν – Νοέλ Μπαρό (Jean-Noël Barrot) προσπαθεί επίσης να καθησυχάσει τις χώρες εταίρους. «Η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στη Γαλλία», δήλωσε ο οπαδός του Μακρόν σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο.
Η εκρηκτική εσωτερική πολιτική κατάσταση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ φάνηκε το Σαββατοκύριακο: Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αυξανόμενης επιρροής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού
Μακρόν: Από “μεγάλος Ευρωπαίος” μετατρέπεται σε “μεγάλο ταραχοποιό”
Στα τέλη Μαΐου, ο Mακρόν εξακολουθούσε να γιορτάζεται ως μεγάλος Ευρωπαίος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.
Τώρα θεωρείται ο μεγάλος ταραχοποιός της Ευρώπης. Επειδή ως αποτέλεσμα της νέας εκλογής του δεύτερου σώματος του κοινοβουλίου, το οποίο κάλεσε απροσδόκητα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε σύντομα να καταλάβει την πρωθυπουργία. Ο Μακρόν θα συνεχίσει τότε να έχει εκτεταμένες εξουσίες, ειδικά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, αλλά θα παραλύσει πολιτικά τρία χρόνια πριν από το τέλος της δεύτερης και τελευταίας θητείας του.
Οι πρόωρες γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί λόγω της περίπλοκης λειτουργίας. Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι ο Macron μπορεί να υπερασπιστεί την προηγούμενη σχετική πλειοψηφία του κόμματός του.
Αντ ‘αυτού, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ακροδεξιό στρατόπεδο θα μπορούσε να εμπλακεί στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στην πρόσφατη γαλλική ιστορία. Ο Τζόρνταν Μπαρντελά, ο πολιτικός θετός γιος της ηγέτιδας του Εθνικού Συναγερμού, της Μαρίν Λεπέν, είναι έτοιμος ως πιθανός πρωθυπουργός.
Στις Βρυξέλλες, οι πολιτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Παρίσι με μεγάλη ανησυχία. Εάν ο Μακρόν κυβερνούσε σε συγκατοίκηση με έναν δεξιό πρωθυπουργό στο μέλλον, ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς της Ευρώπης θα απουσίαζε. Το εθνικό χρέος στη Γαλλία θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί.
Ο Φρανσέσκο Νίκολι (Francesco Nicoli) του think tank Bruegel λέει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η επόμενη γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει το δημόσιο χρέος. «Εάν η δεξιά ή η αριστερά σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, θα παρεκκλίνει από την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης», προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμονας. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών στη ζώνη του ευρώ.
Υπό πίεση τα κρατικά ομόλογα της Γαλλίας
Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές αντέδρασαν σημαντικά. Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα δεκαετή γαλλικά κρατικά ομόλογα έχει αυξηθεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τη Δευτέρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου είναι το ασφάλιστρο απόδοσης που απαιτούν οι επενδυτές σε σύγκριση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται οι ασφαλέστεροι τοκοφόροι τίτλοι στη ζώνη του ευρώ.
Την Παρασκευή (14.06.24), οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς και πάλι, και σε αντάλλαγμα, η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου μειώθηκε στο 3,11%.
Αλλά πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι αυτό είναι σκόπιμη αισιοδοξία. Υπολογίζει στο γεγονός ότι μια πιθανή δεξιά κυβέρνηση στο Παρίσι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Τζόρτζια Μελόνι όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Όταν ο επικεφαλής του κόμματος “Αδέλφια της Ιταλίας” (Fratelli d’Italia) ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, υπήρχαν επίσης ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους.
Ωστόσο, η Μελόνι διατήρησε τη δημοσιονομική πειθαρχία του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι και οι φόβοι για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αποδείχθηκαν πρόωροι.
Ο Τζέρντελι Πόλνερ (Gergely Polner) της συμβουλευτικής εταιρείας Forefront Advisers λέει ότι ο στόχος της Λε Πεν είναι η προεδρία το 2027. Αν θέλει να το επιτύχει αυτό, μια πιθανή κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού πρέπει τώρα να έχει την πρόθεση να ακολουθήσει μια μετριοπαθή πορεία: «Θα πρέπει να πάρει ένα παράδειγμα από την Τζόρτζια Μελόνι, όχι από τη Λιζ Τρας». Η Βρετανίδα συντηρητική Τρας είχε τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ως πρωθυπουργός με ριζοσπαστικά φορολογικά σχέδια και παραιτήθηκε μετά από μόλις 50 ημέρες.
Παρ ‘όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής του FDP, Μόριτζ Κέρνερ (Moritz Körner αναμένει ότι μια κυβέρνηση RN θα είναι πιο ριζοσπαστική από την ηγεσία της Ιταλίας. «Η Λεπέν δεν θα τηρούσε τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές», λέει. «Θα ήταν πιο σκληρή από τη Μελόνι επειδή θα έπρεπε να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι τα βάζει με τις Βρυξέλλες. Ανησυχώ πολύ».
Το RN μπορεί να μην είναι ο μόνος κίνδυνος. Εκτός από το RN, μια νέα αριστερή συμμαχία, που σήμερα κατατάσσεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, αμφισβητεί επίσης το προεδρικό κίνημα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire έχει ήδη προειδοποιήσει κατά της συμμαχίας σε συνέντευξή του. Και σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Polner, μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να «είναι ακόμη χειρότερη» όσον αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Με το όνομα «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» ένωσε τις δυνάμεις του με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές. Το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τη συμμαχία. Ωστόσο, οι πρώτες ρωγμές είχαν ήδη εμφανιστεί στην άνιση κομματική συμμαχία.
Στα τέλη Μαΐου, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας. Σύμφωνα με επίσημες γαλλικές εκτιμήσεις, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 5,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το προηγουμένως αναμενόμενο 4,4%. Κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν είναι τόσο υπερχρεωμένο σε απόλυτους όρους όσο η Γαλλία. Σε σχέση με το ΑΕΠ, το επίπεδο χρέους της Γαλλίας είναι περίπου 110%.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά ορισμένων χωρών της ΕΕ για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού. Τα κράτη μέλη είχαν μόλις πρόσφατα μεταρρυθμίσει τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος. Η κεντρική υπόσχεση ήταν ότι οι στόχοι εξοικονόμησης θα επιβάλλονταν επίσης στο μέλλον. Η Γαλλία γίνεται τώρα μια δοκιμαστική περίπτωση.
Η βοήθεια στην Ουκρανία κινδυνεύει;
Σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο ευρωβουλευτής του CSU Μάρκους Φέρμπερ ζήτησε από την Επιτροπή να μην επιδείξει επιείκεια. «Η απόφαση για το αν θα ανοίξουν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι η λυδία λίθος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε στην Handelsblatt.
Η γαλλική κυβέρνηση, όπως όλες οι κυβερνήσεις, πρέπει να παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο μείωσης του χρέους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλλες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η Επιτροπή πρέπει να την εγκρίνει. Έχει κάποια διακριτική ευχέρεια να το πράξει, αλλά λόγω του υψηλού ελλείμματος, το Παρίσι δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις περικοπές.
Ο παρατηρητής Polner λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μια δεξιά κυβέρνηση είναι να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. «Η Λεπέν θα μπορούσε να υποστηρίξει: Δίνουμε προτεραιότητα στα γαλλικά νοικοκυριά έναντι των ουκρανικών». Είναι επίσης πιθανή μια αύξηση του εταιρικού φόρου για ορισμένους κλάδους βάσει του ουγγρικού μοντέλου.
Στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο Macron έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία και τα κοινά ομόλογα της ΕΕ για την άμυνα. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει μια δεξιά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στο μέλλον, λέει ο εμπειρογνώμονας του Bruegel Nicoli.
Οι εταίροι ανησυχούν ακόμη περισσότερο ότι μια δεξιά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα προς έναν πρόεδρο Λε Πεν. Ομολογουμένως, κανείς στις Βρυξέλλες δεν περιμένει από τη Γαλλία να εγκαταλείψει τότε την ΕΕ ή το ευρώ. Αλλά στο Συμβούλιο της ΕΕ, η Λεπέν και η Μελόνι θα μπορούσαν από κοινού να εμποδίσουν τη διεύρυνση της ΕΕ, να αντιστρέψουν την ενιαία αγορά και να επιβραδύνουν την πράσινη αναδιάρθρωση της οικονομίαςH+. «Θα ήταν καταστροφή», λέει ο φιλελεύθερος βουλευτής Κέρνερ (Körner).
«Μια δεξιά εξτρεμιστική κυβέρνηση στη Γαλλία θα έθετε υπό αμφισβήτηση όλες τις υπάρχουσες και αποδεδειγμένες μορφές γερμανο-γαλλικής συνεργασίας – από τη Συνθήκη του Άαχεν έως τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής του SPD Νιλς Σμιτ.
Στο Βερολίνο, οι άνθρωποι θυμούνται επίσης καλά αυτό που έγραψε η Le Pen στο παρελθόν για τη γαλλογερμανική συνεργασία στην Ευρώπη: «Το Βερολίνο δεν είναι ο σωστός εταίρος για το Παρίσι».