Διεθνή

Γέλεν: Κυρώσεις για όσες τράπεζες της Κίνας βοηθούν την Ρωσία – Θα τους «κόψουν» τη ροή των δολαρίων

Απειλές για κυρώσεις σε όσες τράπεζες της Κίνας βοηθούν την Ρωσία εξαπέλυσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Αμερικανίδα υπουργός ολοκλήρωσε τις τετραήμερες συνομιλίες της στην Κίνα με μια προειδοποίηση προς τις τράπεζες και τους εξαγωγείς της χώρας: «Αν βοηθήσετε στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον θα σας κυνηγήσει.»

«Οποιεσδήποτε τράπεζες διευκολύνουν σημαντικές συναλλαγές που διοχετεύουν στρατιωτικά αγαθά ή αγαθά διπλής χρήσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων», τόνισε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να καταστείλει τις επιχειρήσεις παγκοσμίως που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει το πλέγμα των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Μόσχα από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Αν και η Κίνα έχει αποτελέσει στόχο προηγούμενων προειδοποιήσεων, το μήνυμα της Γέλεν τη Δευτέρα, που παραδόθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα, ήταν ασυνήθιστο για την άμεση απειλή κυρώσεων.

Έγινε την ημέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Πεκίνο για να συζητήσει θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Ενώ η Κίνα περιγράφει τη θέση της για τον πόλεμο ως ουδέτερη, το εμπόριο με τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που ξεκίνησε.

Το απόλυτο όπλο της Αμερικής κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών να τους κόψει την πρόσβαση σε δολάρια, μια υπαρξιακή απειλή για κάθε τράπεζα που δραστηριοποιείται διεθνώς.

Εμπορικές πιέσεις

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δεν θα αποδεχθεί να κατακλυστεί η παγκόσμια αγορά με κινεζικά προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, όπως έχει γίνει ήδη στο παρελθόν, προειδοποίησε η Τζάνετ Γέλεν.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα του χάλυβα, εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, όταν η κινεζική υπερπροσφορά κατέστρεψε βιομηχανίες σε ολόκληρο κόσμο και στις ΗΠΑ, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα δεχθώ να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση».

Η «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας ήταν το κεντρικό θέμα της επίσκεψης της Τζάνετ Γέλεν.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι μαζικές επιδοτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης στις τεχνολογίες, την πράσινη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες θα προκαλέσουν πλημμύρα προϊόντων χαμηλού κόστους στην παγκόσμια αγορά θέτοντας κίνδυνο τους ξένους ανταγωνιστές στους τομείς αυτούς.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο απέρριπτε τις ανησυχίες για το θέμα της ενισχυμένης κρατικής υποστήριξης των κινεζικών βιομηχανιών.

«Οι κατηγορίες περί πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας είναι αβάσιμες», δήλωσε χθες από το Παρίσι ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ειδικά η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων από τους κινέζους κατασκευαστές οφείλεται στην καινοτομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και όχι στις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα