Πέμπτη, 12 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Γεωργικά προϊόντα: Το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομο το πλαφόν της Ουγγαρίας στις τιμές

Γεωργικά προϊόντα: Το δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομο το πλαφόν της Ουγγαρίας στις τιμές

Έκρινε παράνομη την ουγγρική νομοθεσία που απαιτεί από τους εμπόρους γεωργικών προϊόντων να πουλάνε σε σταθερή τιμή και σε προκαθορισμένες ποσότητες, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου της ΕΕ, «η νομοθεσία αυτή εμποδίζει τους εμπόρους να καθορίζουν ελεύθερα, χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση, τις τιμές πώλησης και τις ποσότητες που προσφέρονται προς πώληση των προϊόντων αυτών με βάση οικονομικές εκτιμήσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, η Ουγγαρία ρύθμισε, με κυβερνητικό διάταγμα, την εμπορία έξι βασικών προϊόντων (ορισμένα είδη ζάχαρης, αλεύρι σίτου, ηλιέλαιο, χοιρινό κρέας, κρέας πουλερικών και γάλα). Από τον Νοέμβριο του 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το διάταγμα τροποποιήθηκε και προστέθηκαν στον κατάλογο άλλα δύο προϊόντα, συγκεκριμένα τα αυγά και οι πατάτες. Το εν λόγω κυβερνητικό διάταγμα παρέμεινε σε ισχύ έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα, οι έμποροι που είχαν ήδη διαθέσει στην αγορά τα εν λόγω προϊόντα σε συγκεκριμένη προγενέστερη ημερομηνία υποχρεούνταν, επί ποινή προστίμου, να προσφέρουν προς πώληση μια προκαθορισμένη ποσότητα – με βάση, αρχικά, τη μέση ημερήσια ποσότητα που προσφερόταν προς πώληση κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναφοράς και, στη συνέχεια, την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων σε απόθεμα κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου αναφοράς – σε ρυθμιζόμενη τιμή

Τον Μάιο του 2023, οι ουγγρικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον λιανοπωλητή SPAR Magyarország αφού διαπίστωσαν ότι σε ένα από τα καταστήματά της δεν είχε τηρήσει τις ημερήσιες ποσότητες σε απόθεμα πέντε προϊόντων που αναφέρονται στο διάταγμα. Η SPAR άσκησε ενώπιον του Szeged High Court (Ουγγαρία) προσφυγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης των αρχών.

Δεδομένου ότι υπήρχαν αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα του κυβερνητικού διατάγματος με τον κανονισμό ΚΟΑ 1 και ιδίως με την αρχή της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών πώλησης των γεωργικών προϊόντων βάσει του θεμιτού ανταγωνισμού, το δικαστήριο αυτό ζήτησε προδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο.

Κατ’ αρχάς, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι το κυβερνητικό διάταγμα υπονομεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό, θεμελιώδες στοιχείο του κανονισμού ΚΟΑ. Η υποχρέωση προσφοράς προς πώληση γεωργικών προϊόντων σε ρυθμιζόμενες τιμές και σε συγκεκριμένες ποσότητες εμποδίζει τους εμπόρους να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές πωλήσεώς τους και τις ποσότητες που επιθυμούν να πωλήσουν βάσει οικονομικών εκτιμήσεων.»

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις