Παράθυρο για εκλογές στη Γερμανία ακόμα και τον ερχόμενο Φεβρουάριο – αντί για τον Ιανουάριο του 2025 άφησε χθες (10.11.2024) ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz (Όλαφ Σολτς).
Την ίδια ώρα, ο βασικός αντίπαλος του στις επερχόμενες εκλογές -όποτε και αν αυτές γίνουν- χαρακτήρισε τον Σολτς «κουτσή πάπια», ενώ την ίδια ώρα διαμήνυσε πως θα αντιμετωπίσει, εφόσον εκλεγεί καγκελάριος, «ισότιμα» τις ΗΠΑ του Donald Trump (Ντόναλντ Τραμπ). Εξάλλου, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) σε ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την εκλογή Τραμπ ζήτησε να επιβληθούν δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους δασμούς στα ευρωπαϊκά.
«Παράθυρο» Σολτς για ψήφο εμπιστοσύνης πριν τα Χριστούγεννα
«Το να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τα Χριστούγεννα – αν όλοι από κοινού υιοθετούν αυτή την άποψη, αυτό δεν είναι απολύτως κανένα πρόβλημα για μένα», δήλωσε ο Scholz κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD αργά την Κυριακή 10 Noεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Σολτς, απολύοντας τον Κρίστιαν Λίντνερ λίγες ώρες μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ (6.11.2024), ανέφερε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου και εφόσον δεν τη λάβει, θα πάει σε πρόωρες εκλογές το Μάρτιο του 2025, αντί του Σεπτεμβρίου 2025.
Μερτς
Χθες επίσης, ηγέτης του CDU, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 34% έναντι 16% του SPD, δήλωσε πως θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες με τον Τραμπ για να ενισχύσει το κύρος της Γερμανίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, ο Friedrich Merz (Φρίντριχ Μερτς) αποκάλεσε τον Σολτς «κουτσή πάπια» και επανέλαβε το αίτημά του να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές.
Εάν γίνει καγκελάριος, ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς θέλει να εκπροσωπήσει πιο έντονα τα γερμανικά συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική και να συναντήσει τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ισότιμη βάση. «Πρέπει να γίνουμε από κοιμώμενη μεσαία δύναμη και πάλι ηγετική μεσαία δύναμη», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU στο περιοδικό Stern.
«Ποτέ δεν εκφράσαμε και δεν διεκδικήσαμε αρκετά καλά τα συμφέροντά μας στη Γερμανία και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο δραστήριοι από αυτή την άποψη. Η ιδέα δεν είναι να ωφελείται μόνο η μία πλευρά, αλλά να κάνουμε καλές συμφωνίες και για τις δύο πλευρές. Ο Τραμπ θα το αποκαλούσε αυτό συμφωνία».
Ο Merz ανέφερε ως παράδειγμα την παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών: «Ας το κάνουμε συγκεκριμένο: αγοράζουμε μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τους Αμερικανούς από ανάγκη, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να συντηρούνται από εμάς και να παίρνουμε επίσης τα απαραίτητα εργοστάσια. Αυτό θα ήταν μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Παρακολουθώ τον Τραμπ, μιλάω με πολλούς ανθρώπους που τον γνωρίζουν πολύ καλά. Μου λένε: πρέπει να τον αντιμετωπίσεις με ευθύτητα και σαφήνεια».
Ο Μερτς κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για κακό χειρισμό των αμερικανικών εκλογών, στις οποίες ο Τραμπ αναδείχθηκε σαφής νικητής. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί για την επανεκλογή του. Αντ’ αυτού, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών είχε ταχθεί μονομερώς στο πλευρό της Δημοκρατικής Kamala Harris (Κάμαλα Χάρις). «Ο Τραμπ έχει καλή μνήμη. Η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα ακούγεται πλέον από τη νέα κυβέρνηση. Ο Σολτς είναι πλέον και διεθνώς μια κουτσή πάπια», δήλωσε ο ηγέτης του CDU.
Γερμανοί αξιωματούχοι, πάντως, έχουν προειδοποιήσει ότι η διεξαγωγή εκλογών ήδη από τον Ιανουάριο μπορεί να οδηγήσει σε υλικοτεχνικά προβλήματα και να ανοίξει την πόρτα σε νομικές προσφυγές, γεγονός που ώθησε τον επικεφαλής της ένωσης χαρτοβιομηχανίας της Γερμανίας να διαβεβαιώσει το έθνος ότι θα υπάρχει αρκετό χαρτί για ψηφοδέλτια.
Οι απαντήσεις των Γερμανών βιομηχάνων στην οικονομική πολιτική Τραμπ
Σε σχέση με το πως βλέπουν οι Γερμανοί βιομήχανοι την δεύτερη θητεία Τραμπ στις ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου (BDI), ανήμερα της εκλογής του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Η Κομισιόν έχει διάφορες επιλογές στη διάθεσή της για να απαντήσει στους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε προϊόντα από την ΕΕ. Εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούσε να δρομολογήσει αντίμετρα. Το ποιες επιλογές έχει η ΕΕ λεπτομερώς θα εξαρτηθεί από τα ακριβή μέτρα των ΗΠΑ και τη νομική τους βάση. Ωστόσο, μια αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ θα απαιτούσε υψηλό βαθμό ενότητας μεταξύ των κρατών μελών.
Οι δασμοί κάθε είδους θα πρέπει να αποφευχθούν επειγόντως. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να είναι ευέλικτη και ανοικτή σε ισορροπημένους συμβιβασμούς. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να κάνει προσφορές και προτάσεις στις ΗΠΑ για το πώς θα εμβαθύνει τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος, σημειώνει ο BDI. Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι συμφωνίες και οι συμφωνίες με τον Τραμπ είναι εφικτές.
Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στενότερης συνεργασίας σε τομείς όπως τα ρυθμιστικά ζητήματα, τα τεχνικά πρότυπα και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού. Θα είχε επίσης νόημα για την ΕΕ και τις ΗΠΑ να συντονιστούν στενά σε μέτρα όπως ο έλεγχος των εξαγωγών και η επανεξέταση των επενδύσεων, επιμένουν οι Γερμανοί Βιομήχανοι. Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές εταιρείες, ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και ότι δεν επιβαρύνουν τις εταιρείες περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ακόμη και αν ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει διαφορετική εντύπωση, η οικονομία των ΗΠΑ επωφελείται επίσης από τις ομαλές οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση του BDI.