Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Γερμανία: Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2024

Γερμανία: Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο 2024

Απροσδόκητη συρρίκνωση σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο, ρίχνοντας σκιά πάνω στην ανθεκτικότητα της οικονομίας ολόκληρης της περιοχής.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αντίθετα από την Γερμανία, τόσο η Γαλλία όσο και η Ισπανία αναπτύχθηκαν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Ιταλία επιβραδύνθηκε μόνο ελαφρώς και παρουσίασε επέκταση 0,2%.

Μια ξεχωριστή έκθεση στην Ισπανία έδειξε ότι ο πληθωρισμός εκεί εξασθένησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,9% τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Τα άνισα αποτελέσματα της ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πλησιάζουν στην απόφαση τους τον Σεπτέμβριο σχετικά με το αν η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται αρκετά εύθραυστη ώστε να δικαιολογεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η επέκταση θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (30.07.2024) αποκάλυψαν ότι η οικονομία της Αυστρίας παρέμεινε στάσιμη το τρίμηνο, ενώ η οικονομία της Λιθουανίας διατήρησε έναν ισχυρό ρυθμό επέκτασης. Οι εκθέσεις της Δευτέρας έδειξαν επιτάχυνση για την Ιρλανδία και συνέχιση της ανάπτυξης στο Βέλγιο – καθεμία από τις οποίες αποτελεί καμπανάκι για την περιοχή.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο, που αντιστοιχεί στις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Οι αξιωματούχοι θα δείξουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ρυθμούς του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις