Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν ίσως τα πιο εξαιρετικά στην ιστορία της εταιρείας άμυνας Rheinmetall, με έδρα το Ντίσελντορφ, αναφέρει η Handelsblatt.
Καμία άλλη εισηγμένη εταιρεία στην αμυντική βιομηχανία δεν έχει βιώσει τέτοια εξέλιξη. Οι μετοχές της εισηγμένης στο Dax εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 530%. Οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξάνονται με ρυθμό που φαινόταν αδιανόητος πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας κόσμος σε αβεβαιότητα, που απειλείται και δέχεται επιθέσεις από ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγκάζει τις δυτικές δημοκρατίες να εφοδιαστούν ξανά με άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, πυραύλους και πυρομαχικά μετά από δεκαετίες αφοπλισμού.
Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 10% και θα ξεπεράσουν τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Η Rheinmetall επωφελείται από αυτή την εξέλιξη περισσότερο από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Ευρώπη.
Ο αριθμός των παραγγελιών από τη Γερμανία αυξάνεται ραγδαία λόγω των ειδικών μέσων μόνο για την Bundeswehr. Πέρυσι, η εταιρεία έλαβε περισσότερες παραγγελίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από ποτέ άλλοτε. Ο όγκος υπολογίζεται σε περίπου δέκα δισ. ευρώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την Rheinmetall, η εταιρεία θα λάβει περίπου το 1/3 του ειδικού ταμείου των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Μπορείτε να υποθέσετε ότι στο τέλος θα έρθουν σε εμάς μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Armin Papperger στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» το περασμένο Σάββατο (11.05.24).
Με τα άρματα μάχης και τα πυρομαχικά πυροβολικού, η Rheinmetall παράγει σήμερα τον αμυντικό εξοπλισμό που χρειάζεται επειγόντως. Δύο νέα εργοστάσια κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Unterlüß στην Κάτω Σαξονία και στη Λιθουανία, όπου θα παράγονται πυρομαχικά πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών.
Η Rheinmetall σχεδιάζει, επίσης, ένα άλλο εργοστάσιο πυροβολικού στην Ουκρανία με μια τοπική κοινοπραξία. Οι ικανότητες για την παραγωγή πυρίτιδας, η οποία χρησιμοποιείται ως προωθητική γόμωση στα βλήματα πυροβολικού, θα επεκταθεί σε 11.000 τόνους ετησίως.
Σύμφωνα με τον Papperger, υπάρχει επίσης ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και την Ινδία για επενδύσεις στον τομέα του πυροβολικού. Από το 2025, η Rheinmetall θα μπορούσε να παράγει περίπου 700.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως. Μέχρι το 2027, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να ανέρχεται ήδη σε 1,1 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, ο όγκος αυτός θα καταστήσει τη Rheinmetall τον μεγαλύτερο κατασκευαστή πυρομαχικών πυροβολικού στον κόσμο.
1. Σημείο καμπής: η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία
Το 2021, η οικονομική κατάσταση του αμυντικού εργολάβου Rheinmetall, με έδρα το Ντίσελντορφ, φαινόταν ακόμη μάλλον ζοφερή.
Από το 2019, οι ακαθάριστες πωλήσεις είχαν πέσει κατακόρυφα από τα 6,26 στα 5,66 δισεκατομμύρια ευρώ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα κλυδωνιζόταν στα 552 εκατ. ευρώ.
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η επιθετικότητα προς το ΝΑΤΟ άλλαξαν δραματικά την κατάσταση το 2022. Μόνο πέρυσι, ο κύκλος εργασιών (τζίρος) αυξήθηκε κατά σχεδόν 12% σε 7,2 δισ. ευρώ.
Με κινητήρια δύναμη τα αμυντικά τμήματα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,5% στα 838 εκατ. ευρώ. Ακόμη και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η εισηγμένη στο DAX εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μηχανή κερδών.
Με απόδοση επί των πωλήσεων 12,5%, ξεπέρασε σχεδόν όλες τις γνωστές αμυντικές εταιρείες. Ο αμερικανικός γίγαντας General Dynamics ακολουθεί μόνο με διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων όσον αφορά την απόδοση των πωλήσεων το 2023, ενώ η αντίπαλος Thales με έδρα το Παρίσι έπρεπε να αρκεστεί στο 9% και η ιταλική Leonardo – περισσότερο γνωστή στους περισσότερους με την προηγούμενη εταιρική της ονομασία Finmeccanica – πέτυχε απόδοση μόλις 5,7%.
Και οι Γερμανοί ανταγωνιστές της Rheinmetall υστερούν επίσης. Το spin-off της Airbus Defence, η Hensoldt στο Ταουφκίρχεν της Βαυαρίας, απέφερε λειτουργικό κέρδος μόλις 8,5 σεντς για κάθε πωληθέν ευρώ, ενώ ο αμυντικός προμηθευτής Renk με έδρα το Άουγκσμπουργκ απέφερε ελάχιστα περισσότερα κέρδη, 8,9 σεντς.
Η Rheinmetall θα μπορούσε να έχει ακόμη περισσότερα να προσφέρει. Στον τομέα των αρμάτων μάχης, ο όμιλος θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σχετικά με το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό έργο «Main Ground Combat System» (MGCS) για ένα κοινό ευρωπαϊκό άρμα μάχης.
Η Rheinmetall θεωρείται ότι έχει καλές πιθανότητες να προμηθεύσει το πυροβόλο των 130 χιλιοστών για το MGCS. Το MGCS προγραμματίζεται για τα μέσα της δεκαετίας του 2040.
Η Rheinmetall ανοίγει, επίσης, νέους δρόμους με ένα νέο εργοστάσιο στο Weeze της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο όμιλος θα κατασκευάζει εκεί εξαρτήματα ατράκτου για το μαχητικό αεροσκάφος F35 από το 2025.
Οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι. Από τότε που ο διευθύνων σύμβουλος Armin Papperger ανέλαβε το τιμόνι στο Ντίσελντορφ το 2013, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε από 800 εκατ. ευρώ σε 24 δισ. ευρώ σήμερα.
2. Αυξημένες δαπάνες για προσωπικό και υλικά
Οι συνολικές λειτουργικές επιδόσεις της Rheinmetall αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% πέρυσι και ξεπέρασαν τα 7,8 δισ. ευρώ. Μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών, παρέμεινε ένα λειτουργικό αποτέλεσμα (EBIT) σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, αύξηση σχεδόν 22% σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 2022.
Οι δαπάνες για υλικά και προσωπικό ήταν οι κύριοι παράγοντες κόστους. Το 2023, η Rheinmetall δαπάνησε 23,6% περισσότερο για υλικά όπως ο χάλυβας, τα εκρηκτικά και τα μικροτσίπ με σκοπό να γεμίσει τις αποθήκες της για αρκετά χρόνια – συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ. Το κόστος προσωπικού αυξήθηκε κατά 11,5% σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
3. Κυριαρχούν τα αμυντικά τμήματα
Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη είναι ο τομέας των πυρομαχικών. Μια σύγκριση με το τελευταίο «μη πολεμικό έτος» δείχνει πόσο δραματική είναι η εξέλιξη. Με κέρδη 360 εκατομμυρίων ευρώ, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών.
Η γιγαντιαία ζήτηση πυρομαχικών πυροβολικού από την Ουκρανία και πολλά κράτη του ΝΑΤΟ προκάλεσε αύξηση των κερδών κατά πάνω από 65% σε σύγκριση με το 2021.
Η αύξηση στο τμήμα τεθωρακισμένων ήταν ακόμη μεγαλύτερη, στο 85%. Συνολικά, τα τμήματα εξοπλισμών απέφεραν κέρδη 828 εκατ. ευρώ, σχεδόν 70% περισσότερα από ό,τι το 2021, με απόδοση επί των πωλήσεων 14,6%.
Η επιχείρηση προμηθευτών δεν μπορεί να ακολουθήσει. Ο μετασχηματισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας γίνεται αισθητός στα κέρδη. Με 8% αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με το 2021, τα κέρδη στον τομέα των αισθητήρων και ενεργοποιητών μειώθηκαν κατά 33%. Η πολιτική δραστηριότητα πέτυχε απόδοση επί των πωλήσεων 6,1%.
4. Ο τομέας προμηθευτών απαιτεί υψηλές δαπάνες έρευνας
Παρά τη μικρή συμβολή στα κέρδη, μόνο ο κλάδος προμηθειών αυτοκινήτων καταναλώνει σχεδόν τόσες δαπάνες έρευνας όσες και όλα τα αμυντικά τμήματα μαζί.
Συνολικά, οι δαπάνες ανέρχονται σε 169 εκατ. ευρώ. Μετρημένες σε σχέση με τον τζίρο του τομέα προμηθευτών, οι δαπάνες έρευνας ανέρχονται σε περίπου 11,9%. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο του ομίλου. Πέρυσι, η Rheinmetall δαπάνησε λίγο πάνω από το 5% των πωλήσεων για έρευνα.
Αντίθετα, οι δαπάνες για τη σημαντικότερη σήμερα πηγή εσόδων του Ομίλου μειώνονται από το 2021, με τον τομέα όπλων και πυρομαχικών να καταγράφει μείωση των δαπανών έρευνας κατά σχεδόν 9% στα 64 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Αντίθετα, οι δαπάνες στον τομέα της θωράκισης αυξήθηκαν σημαντικά. Στα 91 εκατ. ευρώ, η Rheinmetall αύξησε τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα αυτό κατά σχεδόν 60% σε σύγκριση με το 2022.
5. Έλλειψη εργατικού δυναμικού
Σύμφωνα με την Rheinmetall, η ανεξέλεγκτη έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία δεν γίνεται προς το παρόν αισθητή.
Αντιθέτως, η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ δύσκολα μπορεί να σωθεί από νέες αιτήσεις. Πέρυσι, ο όμιλος έλαβε παγκοσμίως 1/4 του εκατομμυρίου μη ζητηθείσες αιτήσεις. Μόνο στη Γερμανία υπήρχαν 108.000 αιτήσεις για περίπου 5.000 κενές θέσεις εργασίας.
Η αναζήτηση αφορά κυρίως θέσεις εργασίας στα αμυντικά τμήματα. Μακροπρόθεσμα, αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την απώλεια της σημασίας της επιχείρησης προμηθειών αυτοκινήτων εντός της Rheinmetall.
Ενώ το 2013 εξακολουθούσαν να απασχολούνται εκεί σχεδόν 13.000 άτομα, σχεδόν 3.000 περισσότερα από ό,τι στα αμυντικά τμήματα, η εικόνα θα έχει αλλάξει εντελώς μέχρι το 2023.
Ο όμιλος Rheinmetall απασχολεί πλέον σχεδόν 16.000 άτομα στον τομέα της άμυνας. Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα των προμηθειών αυτοκινήτων έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, σε 6.700 άτομα.
6. Τα βιβλία παραγγελιών είναι πιο γεμάτα από ποτέ
Η Rheinmetall χρειάζεται το πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό στα αμυντικά της τμήματα, επειδή η γερμανική κυβέρνηση αναθέτει σήμερα στην εταιρεία περισσότερες παραγγελίες από ποτέ.
Μόνο φέτος, η Papperger αναμένει παραγγελίες συνολικού ύψους έως και 30 δισ. ευρώ. Πρόσφατα, η Rheinmetall ανέλαβε από την Bundeswehr να παραδώσει 123 από τα λεγόμενα «βαρέα οπλοφόρα». Πρόκειται για ένα τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα. Η αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Η Rheinmetall διεκδικεί, επίσης, τη σύμβαση για τον διάδοχο του τεθωρακισμένου οχήματος αναγνώρισης Fennek. Συνολικά, η παραγγελία θα μπορούσε να είναι αξίας 3 έως 4 δισ. ευρώ. Ο τομέας τεθωρακισμένων οχημάτων έχει το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.
Η Rheinmetall κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα πυρομαχικών. Εδώ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 150% σε σύγκριση με το 2021 σε 7,1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη εδώ είναι και πάλι τα πυρομαχικά πυροβολικού.
Παράλληλα, η Rheinmetall διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια δεκαετή συμφωνία-πλαίσιο με τη γερμανική κυβέρνηση για πυρομαχικά πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 2,2 εκατ. βλήματα πυροβολικού πρόκειται να κατασκευαστούν στη Γερμανία. Η Papperger υπολογίζει την αξία της παραγγελίας σε 12 έως 14 δισ. ευρώ.
Εάν προστεθούν οι ενεργές παραγγελίες και οι δυνητικές παραγγελίες από συμφωνίες-πλαίσιο, προκύπτει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών άνω των 32 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερο.
Η εταιρεία συμμετέχει επί του παρόντος σε διαγωνισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τον διάδοχο του αμερικανικού οχήματος μάχης πεζικού Bradley και για μια σύμβαση εφοδιασμού στις ΗΠΑ.
7. Οι επενδύσεις υπερβαίνουν τις λειτουργικές ταμειακές ροές
Η ταμειακή ροή από επενδυτικές δραστηριότητες δείχνει πόσο έντονα επενδύει σήμερα η Rheinmetall σε πρόσθετες ικανότητες. Αυτές υπερδιπλασιάστηκαν σε μείον 1,2 δισ. ευρώ το 2023.
Η λειτουργική ταμειακή ροή δεν επαρκούσε για την εσωτερική χρηματοδότηση, αν και βελτιώθηκε από 174 σε 743 εκατ. ευρώ το 2023.
Η Rheinmetall εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το 2023, προκειμένου να είναι ακόμη σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες.
Τα χρήματα χρειάζονταν κυρίως για την εξαγορά της ειδικής εταιρείας πυροβολικού Expal. Με κουπόνια 1,875 και 2,25%, η χρηματοδότηση είναι ευνοϊκή, αλλά οι πιστωτές μπορούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα με μετοχές το 2028 και το 2030, γεγονός που αποδυναμώνει το μέρισμα. Στα 187 εκατ. ευρώ, ήταν ήδη συγκριτικά πενιχρό το 2023.