Παρασκευή, 13 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Γερμανία: Έρχονται προειδοποιητικές απεργίες στις αλυσίδες εστίασης

Γερμανία: Έρχονται προειδοποιητικές απεργίες στις αλυσίδες εστίασης
Φωτογραφία: Reuters

Το εργατικό συνδικάτο NGG στη Γερμανία καλεί σε προειδοποιητικές απεργίες στις μεγάλες εταιρείες εστίασης όπως στα McDonalds, Burger King, Nordsee κλπ.

Ο δεύτερος γύρος των μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον τομέα της λεγόμενης «συστημικής εστίασης» (δηλαδή των μεγάλων αλυσίδων εστίασης), ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αλυσίδες όπως η Starbucks, η Pizza Hut και η L’Osteria στις ΗΠΑ, είχε προηγουμένως λήξει χωρίς αποτέλεσμα. Περαιτέρω συνομιλίες για τον τομέα με 120.000 εργαζόμενους δεν πρόκειται τώρα να πραγματοποιηθούν πριν από τον Νοέμβριο – αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η NGG επέκρινε το γεγονός ότι οι εργοδότες «δεν κινήθηκαν ούτε εκατοστό προς τα αιτήματα των εργαζομένων» στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται τώρα δυνατά, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής Mark Baumeister. Από την επόμενη εβδομάδα πρέπει να αναμένονται δράσεις και προειδοποιητικές απεργίες σε όλη τη Γερμανία.

Μετά τις αυξήσεις των τιμών των τελευταίων ετών, οι εργαζόμενοι έχουν μια «μαζική απαίτηση για μισθούς σε καθυστέρηση», δήλωσε ο Baumeister. «Περιμένουν πραγματική ανακούφιση και σημαντικά περισσότερα χρήματα – αντίθετα, οι εργοδότες δεν έχουν φέρει ούτε μια νέα προσφορά στη δεύτερη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι απολύτως ασεβές απέναντι στους εργαζόμενους.» Μεταξύ άλλων, η NGG διεκδικεί έναν αρχικό μισθό 15 ευρώ στην κατώτερη ομάδα μισθολογίου και 500 ευρώ περισσότερα μηνιαίως πάνω από αυτό.

Από την άλλη πλευρά, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Συστημικής Εστίασης (BdS) έκανε λόγο για βελτιωμένη προσφορά από την πλευρά των εργοδοτών που θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη μισθολογική δομή» και αναφέρθηκε στη μείωση του αριθμού των πελατών, στις οικονομικές αβεβαιότητες και στην επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Η NGG πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο και να συμβάλει σε μια ισορροπημένη μισθολογική συμφωνία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου με εποικοδομητικές προτάσεις», απαίτησε ο διευθύνων σύμβουλος της BdS Markus Suchert.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις