Site icon NewsIT

Γερμανία: Έσπασε το φράγμα του 2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Έπεσε στο 1,9%

29.08.2024 | 16:05
Γερμανία: Έσπασε το φράγμα του 2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο – Έπεσε στο 1,9%

Flag of Germany and Euro coins

Κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο, ενισχύοντας την προσδοκία για νέα μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η μέτρηση του 1,9%, ο χαμηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από το 2021, ήταν χαμηλότερη από το 2,3% τον Ιούλιο και μικρότερη από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Νωρίτερα την Πέμπτη μια άλλη έκθεση έδειξε ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν επίσης σημαντικά στην Ισπανία, φθάνοντας σε χαμηλό ενός έτους.

Η τάση αποπληθωρισμού αναμένεται να αποτυπωθεί και στις άλλες δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης – τη Γαλλία και την Ιταλία – όταν οι αριθμοί θα δημοσιευθούν την Παρασκευή. Θα υπάρξουν επίσης στοιχεία για την ευρωζώνη, όπου οι αναλυτές βλέπουν υποχώρηση στο 2,2%.

Με την αύξηση των τιμών να μετριάζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, τις μισθολογικές πιέσεις να χαλαρώνουν και την οικονομική δυναμική να υποχωρεί, οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ προσανατολίζονται σε μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Αυτή θα ήταν η δεύτερη μείωση μετά από ένα αρχικό βήμα τον Ιούνιο που άρχισε να ξετυλίγεται η σειρά αυξήσεων που θεσπίστηκαν για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ωστόσο, έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν πισωγυρίσματα τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι ο αγώνας τους δεν έχει ακόμη λήξει. Η υποκείμενη αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή (στο 2,8%) και οι αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών ειδικότερα εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη ανησυχία (3,9%).

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική προς το παρόν.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version