Site icon NewsIT

Γερμανία: Φόβοι για έξοδο επιχειρήσεων και εργατικού δυναμικού από τη Θουριγγία και τη Σαξονία

02.09.2024 | 16:56
Γερμανία: Φόβοι για έξοδο επιχειρήσεων και εργατικού δυναμικού από τη Θουριγγία και τη Σαξονία

Σαφείς αντιδράσεις στην επιχειρηματική κοινότητα προκαλούν οι επιτυχίες του AfD και του BSW στις εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που υπάρχουν προειδοποιήσεις για διαρροή εξειδικευμένων εργαζομένων και έξοδο επιχειρήσεων.

Η έλλειψη εργαζομένων θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο έντονη για τις επιχειρήσεις στη Σαξονία και τη Θουριγγία, οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης παγκόσμιο ανταγωνισμό, δήλωσε στο ZDF η οικονομολόγος, Μόνικα Σνίτσερ, Monika Schnitzer.

«Οι διαδοχές εταιρειών θα γίνουν πιο δύσκολες, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κλείσιμο εταιρειών», δήλωσε η πρόεδρος του γερμανικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (σ.σ. των Γερμανών “σοφών”).

«Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των πτωχεύσεων και σε έξοδο επιχειρήσεων», εξηγεί ο επικεφαλής του γερμανικού think tank, DIW, Μάρσελ Φράτσερ (Marcel Fratzscher).

Το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) εξέφρασε επίσης την ανησυχία του. «Αυτό δεν μπορεί να είναι καλός οιωνός για την οικονομία, διότι χρειάζεται πολιτική προβλεψιμότητα, θεσμική σταθερότητα και αξιόπιστες συνθήκες πλαισίου», δήλωσε ο διευθυντής του IW, Μίκαελ Χούτερ (Michael Hüther).

Ο πρόεδρος της ένωσης των ψηφιακών εταιρειών της Γερμανίας, Bitkom, Ραλφ Βίντεργκερστ (Ralf Wintergerst), βλέπει επίσης προβλήματα μπροστά του για την ψηφιακή οικονομία: «Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα σχεδιαζόμενα εργοστάσια ημιαγωγών στη Σαξονία χωρίς εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό», δήλωσε ο Wintergerst. Ωστόσο, οι εν λόγω κορυφαίοι εργαζόμενοι θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον τόπο εργασίας τους.

Η Dorothee Brakmann, διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης φαρμακοβιομηχανίας Pharma Deutschland, εξέφρασε παρόμοια άποψη: «Οι επενδυτές και οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα σκεφτούν διπλά να επενδύσουν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από διεθνή αποκλεισμό και απομόνωση».

Η τοπική ένωση της οργάνωσης των Οικογενειακών Επιχειρήσεων (Die Familienunternehmer) στη Θουριγγία κατήγγειλε χθες το βράδι (01.9.24) ότι υπάρχει «μια τεράστια πλειοψηφία αντι-επιχειρηματικών κομμάτων στο νέο κρατικό κοινοβούλιο – AfD, BSW και Linkspartei (σ.σ. Αριστερά)».

Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες των οικογενειακών επιχειρήσεων ελπίζουν ότι το BSW θα δείξει «ρεαλισμό» στην πολιτική του σχέση με την οικονομία.

Η ένωση οικογενειακών επιχειρηματιών της Σαξονίας εξήγησε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες χρειάζονται «αξιοπιστία και συνέχεια». Καθώς το CDU αναμένεται να είναι η ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές του κρατιδίου, αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να «σχηματίσει έναν συνασπισμό με τη μεγαλύτερη οικονομική εμπειρογνωμοσύνη», προειδοποίησε ο Κρίστιαν Χάαζε (Christian Haase), επικεφαλής του εν λόγω ομοσπονδιακού συνδέσμου.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version